Onofrei nu cedează:

Constituția trebuie schimbată !

Secretarul Senatului României, senatorul PD-L de Suceava Orest Onofrei, a declarat, ieri, într-o conferință de presă, că modernizarea statului „trebuie începută cu începutul” ceea ce înseamnă, în opinia parlamentarului sucevean, revizuirea Constituției. Senatorul a arătat că în actualul context nu poate fi vorba despre reformarea doar a unor părți din stat.

 

Orest Onofrei a mai spus că, la 20 de ani de la Revoluție, țara noastră s-a poziționat din punct de vedere geostrategic, fiind membru NATO și UE, iar acum trebuie construită o identitate proprie a statului român. „Orice lucru serios îl începi cu începutul. Trebuie să reformezi statul și nu părți din stat”, a explicat senatorul PD-L de Suceava care a mai spus că, deși au fost adoptate legi corecte, unele chiar prin asumarea răspunderii guvernului, acestea riscă să nu poată fi aplicate, atât timp cât Constituția nu este modificată. „Trebuie început cu modificarea Constituției”, a ținut să remarce parlamentarul sucevean care a mai arătat că în ultima perioadă au fost evidențiate numeroase anomalii ale legii fundamentale. El consideră că, din păcate, s-a ajuns ca șeful statului român să fie Curtea Constituțională și nu o altă instituție din cele trei puteri ale statului, subliniind că deciziile puterilor statului sunt cenzurare fără drept de apel de Curtea Constituțională. „Acum, președintele României este responsabil fără să dețină pârghii de putere, Justiția este deasupra statului, Guvernul a ajuns parte a Legislativului și Parlamentul e anexă a Guvernului, primarul e anexă a consiliului local, iar președintele de consiliu județean e anexă a consiliului județean, iar prefectul e anexa președintelui de consiliu județean. S-a descentralizat răspunderea și s-a supercentralizat decizia”, a mai spus Orest Onofrei. El a menționat că pentru revizuirea Constituției este necesară voința clasei politice și constituirea unei largi majorități care să stabilească ceea ce trebuie modificat.
„Clasa politică trebuie să decidă ce fel de republică ne dorim, prezidențială sau parlamentară, ce fel de organizare administrativ-teritorială ne dorim, să rămână cea de acum cu județe sau pe regiuni, trebuie să stabilească nivelul și forma descentralizării, iar revizuirea trebuie să ducă decizia la cel care are răspunderea, cu separația clară a puterilor în stat”, a conchis senatorul PD-L de Suceava. El consideră că, pentru revizuirea Constituției, este necesară o largă majoritate, apreciind că după alegerile prezidențiale se va putea constitui o asemenea majoritate formată din parlamentarii PD-L, PNL și UDMR cu părți din PSD.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: