Parcul central al Sucevei va purta numele fizicianului și biologului Ioan Nemeș, cetățean de onoare al municipiului

Născut la Suceava, prof. Nemeș a semnalat, pentru prima dată, peste 300 de specii din fauna României și a identificat 8 noi taxoni, genuri și specii care îi poartă numele

 

Parcul din centrul municipiului Suceava, aflat prejma Palatului administrativ al județului, se va numi, de astăzi, „Parcul prof. Ioan Nemeș”. Hotărârea a fost luată ieri, în ședința ordinară a Consiliului Local, primarul Ion Lungu considerând că respectiva oază de verdeață nu purta un nume care să o distingă între celelalte amenajări similare de pe raza municipiului.
Parcul central are o suprafață de 16.000 mp și reprezintă „principala zonă de liniște și relaxare pentru locuitorii orașului”. Acesta include obiective de importanță istorică și arhitecturală, precum Muzeul de Științe ale Naturii, Catedrala catolică, construită între anii 1820-1822, bustul compozitorului Ciprian Porumbescu, statuia domnitorului Petru Rareș și statuia Papei Ioan Paul al II-lea. În anii 2008-2009, parcul central a trecut prin ample lucrări de modernizare, valoarea acestora depășind 1 milion de lei.
Profesorul Ioan Nemeș, fizician și biolog român de prestigiu, specialist în lepidoptere, s-a născut la Suceava pe 19 ianuarie 1924 și a trecut în lumea drepților pe 10 ianuarie a.c.
Studiile le-a urmat la Liceul „Ștefan cel Mare” Suceava, continuând cu Facultatea de Fizică-Chimie a Universității din Iași, precum și Facultatea de Farmacie. Ca membru al Societății de Științe Biologice din România, al Societé entomologique de Moulhose și Entomological Society of Japan, a avut contribuții la cunoașterea faunei entomologice a României și a realizat cea mai mare colecție de insecte din țară – 250.000 de exemplare. Semnalează, pentru prima dată, peste 300 de specii din fauna României și identifică 8 noi taxoni pentru știință, genuri și specii care îi poartă numele (de exemplu, genul Nemesia). Profesorul Ioan Nemeș a avut colaborări la prestigioase publicații din țară și de peste hotare. În 2003, a fost declarat cetățean de onoare al municipiului Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: