„Pensiunea” minorilor de la Ostra este deja plină

Cele 10 locuri disponibile pentru minorii cu comportament delincvent se vor ocupa până săptămâna viitoare > Condițiile excelente din centru ar naște invidia oricărui copil cumincior crescut în familie

Centrul rezidențial destinat copilului care prezintă comportament delincvent din localitatea Ostra, instituție unică în județ și printre puținele din țară, va fi completat la capacitate maximă începând de săptămâna viitoare.

 

Instituția poate găzdui un număr de 10 minori cu astfel de probleme și a început să funcționeze luna trecută, având în grijă 6 copii proveniți din centrele de plasament din județ care au dovedit în timp un comportament predilect către violență, mici furtișaguri, nesupunere la reguli etc. Până săptămâna viitoare alți trei beneficiari din aceeași categorie vor completa locurile în centru, unde vor fi îngrijiți și educați astfel încât „sămânța” de infractor din ei să nu rodească mai departe.
Centrul a început să funcționeze pe data de 2 octombrie anul acesta, inaugurarea lui fiind considerată o adevărată victorie, proiectul pentru înființarea de centre similare demarând în mai multe localități, fiind însă abandonat între timp. După mai mult de o lună de activitate a celui din Suceava, conducerea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului s-a declarat mulțumită de felul cum se comportă minorii. „Se merge spre normalitate. Firesc, copiii nu sunt niște îngerași, deci nici comportamentul lor nu este de așa natură, dar suntem în general mulțumiți de cum decurg lucrurile. Și la școală situația minorilor din centru este rezonabilă. Nu s-au înregistrat absențe nejustificate, mici probleme fiind din partea unor cadre didactice care, să spunem că… nu-i iubesc încă pe minorii ce vin din centru”, a declarat Florin Tărnăuceanu, directorul executiv al DGASPC Suceava.

La reeducare, ca la pensiune

Minorii cu comportament delincvent reeducați la Ostra au între 12 și 16 ani și au fost selectați doar din cadrul centrelor de plasament din județ. Pentru „salvarea” lor, serviciile de asistență socială ale județului au creat condiții de-a dreptul excepționale, copiii având parte de un trai domnesc de-a binelea. Dormitoare confortabile de câte două paturi, baie și bucătărie moderne, living elegant cu un colț de servit masa la fel de intim ca separeul unui restaurant, o sală de studiu cu tot ce-i trebuie unui elev silitor, căldura căldurică, mâncărica mâncărică, sunt condiții de invidiat chiar pentru copii cuminciori ce trăiesc în familie.
Clădirea în sine, fără gratii la ferestre, fără garduri înalte dincolo de care s-ar petrece oareșce grozăvii corecționale, aduce foarte bine cu o pensiune turistică, liniștită și curată, de la munte, perfectă pentru odihnă și recreere. Copiii găzduiți acolo nu au program de cazarmă, fiind însă supravegheați și consiliați de personal specializat. Deși nu merg departe, de la centru spre școală merg supravegheați, la fel și pe drumul înapoi, și nu pot părăsi centrul decât în intervale de timp prestabilite.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: