În urma unui sondaj de opinie, ministerul a decis:

Începe vaccinarea împotriva cancerului de col uterin

Vaccinarea împotriva cancerului de col uterin va începe pe 23 noiembrie, Ministerul Sănătății luând decizia de a continua programul de vaccinare, întrucât sondajul realizat în rândul părinților fetelor de clasa a VI-a și a VII-a arată că mai mult de jumătate din ei sunt de acord.

 

“Imunizarea anti-HPV a fetițelor până în 14 ani este recomandată de cele mai importante organisme internaționale din domeniul sănătății, cu o reputație incontestabilă, recunoscută de întreaga comunitate medicală ca strategie eficientă de prevenire a cancerului de col uterin. Statisticile demonstrează că vaccinarea adolescentelor împotriva HPV și screeningul periodic prin testul Babeș Papanicolau pot preveni 94% din cazurile de cancer de col uterin. În fiecare an, peste 40.000 de românce au diagnosticul cancer de col uterin, iar la peste 3.000 de cazuri noi diagnosticate anual se înregistrează peste 2.000 de decese din cauza acestui tip de cancer. Imunizarea anti-HPV este o șansă la viață pe care o acordăm fiicelor noastre și, pentru că și părinții au înțeles importanța acestei acțiuni, am decis reluarea campaniei de vaccinare”, a declarat medicul ginecolog sucevean Cristian-Anton Irimie, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Prima doză de vaccin, între 23 și 30 noiembrie

Într-o primă etapă, între 23 și 30 noiembrie, fetițele din clasele a VI-a și a VII-a vor fi vaccinate cu prima doză de vaccin, urmând ca în lunile ianuarie și mai 2010 să le fie administrate a doua și a treia doză. În județul Suceava sunt 466 de clase a VI-a și 418 clase a VII-a.
Conform procedurii asemănătoare altor campanii școlare de vaccinare, data când se face vaccinul este anunțată cu câteva zile înainte, iar copiii își vor anunța părinții despre acest lucru. Fetițele vor fi vaccinate de medicul școlar sau, după caz, de medicul de familie care are în arondare școala respectivă. Înainte de vaccinare, fiecare elevă va fi evaluată de medicul vaccinator, iar ulterior administrării injecției va fi supravegheată timp de 15 minute.
Vaccinarea nu este obligatorie, dar este ferm recomandată de autoritățile medicale naționale și internaționale, fiind considerată foarte utilă, eficientă și sigură. “Cancerul de col uterin este o boală care poate ucide și prin ignoranță. Cancerul de col uterin este un tip de cancer care poate fi tratat dacă este depistat la timp și care, iată, poate fi și prevenit, scutind astfel femeile de suferințe fizice și psihice imense. Recomandăm tuturor părinților care încă nu și-au format o opinie și au neclarități să consulte sursele medicale recunoscute și să ia o decizie informată pentru sănătatea fiicelor lor”, mai spune dr. Cristian Anton Irimie.
Sondajul de opinie a fost realizat în cadrul Campaniei de informare pentru prevenirea cancerului de col uterin “Tu decizi pentru sănătatea fiicei tale. Informează-te!”. Conform rezultatelor sale, 52% dintre cei care și-au exprimat o decizie de acțiune sunt de acord ca fiica lor să primească acest vaccin, 90% dintre părinții intervievați consideră că acest vaccin trebuie să fie oferit gratuit în cadrul programului național de imunizare, iar 24% dintre părinții intervievați au răspuns că au nevoie de mai multe informații pentru a lua o decizie.
Sondajul de opinie a fost realizat de compania GfK România pe un eșantion reprezentativ la nivel național, de 1044 părinți cu fete care sunt eleve în clasele a VI-a și a VII-a.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: