Pe urmele celui de-al Doilea Război Mondial…

Pompierii suceveni, într-o perpetuă linie întâi

Trei misiuni, 8 ore de muncă, atenție mărită și încordare, sunt termenii aproximativi care pot descrie activitatea de o zi, 9 noiembrie a.c., din viața pirotehniștilor suceveni. Dincolo de astea, singurul care contează și care își găsește din plin corespondentul în realitatea imediată a liniștii și siguranței noastre e profesionismul exercitat la cote maxime.

 

200 + 14 cartușe de infanterie

Echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava a intervenit, luni, începând cu ora 10, cu o autospecială pirotehnică, pentru asigurarea asistenței tehnice de specialitate la efectuarea unor lucrări în curtea gospodăriei lui Constantin F., din localitatea Pătrăuți.
„Această misiune este o continuare a unei asanări pirotehnice efectuate în data de 5.11.2009, în aceeași locație, unde, în timpul unor săpături pentru construcția unui beci, au fost descoperite 200 de bucăți cartușe infanterie, calibrul 7,62 mm, provenind din cel de-al Doilea Război Mondial”, ne-a informat plt. Alin Găleată, din cadrul Biroului de presă al ISU.
În timpul asistării lucrărilor de luni și detectării zonei au mai fost descoperite un număr de 14 cartușe de infanterie.
Pirotehnicienii au desfășurat operațiunile specifice în astfel de cazuri, luând măsuri de securizare a zonei. S-a asigurat asistența tehnică de specialitate până la terminarea săpăturilor, misiunea încheindu-se la ora 15.

Grenada din subsolul blocului…

În timp ce echipa pirotehnică executa misiunea de asanare la Pătrăuți, în jurul orei 12.35, s-a primit un apel prin 112, anunțându-se descoperirea unei grenade în subsolul unui bloc de locuințe din municipiul Suceava, str. Ana Ipătescu. S-a deplasat spre locație șeful grupei pirotehnice din cadrul I.S.U. „Bucovina” Suceava, lt. col. Cristinel Anton, care a găsit o grenadă de mână defensivă de exercițiu (inofensivă). Grenada a fost ridicată și depozitată provizoriu până la distrugere.

…și cea din scorbura copacului

La ora 16.10, pirotehnicienii au fost solicitați telefonic, din nou, să intervină la o altă misiune, în comuna Stroiești. Aici, în curtea lui Cristian B., s-a descoperit o grenadă de mână defensivă, în stare perfectă de funcționare, provenind din cel de-al Doilea Război Mondial.
Nepotul proprietarului, jucându-se prin curte, a găsit grenada în trunchiul unui arbore bătrân, care fusese tăiat recent. Proprietarul a sunat imediat la postul de poliție local, iar agenții au anunțat echipa pirotehnică.
„Misiunile au fost încheiate cu succes, fără să se pună în pericol vieți omenești sau bunuri materiale. Pirotehniștii s-au întors la bază la ora 18.05 și au depozitat elementele de muniție, provizoriu, până la distrugerea lor într-un poligon autorizat. În toate cazurile s-au executat instructaje cu proprietarii și populația din zonă privind modul de comportare în astfel de situații”, ni s-a transmis printr-un comunicat.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: