La emisiunea „Restaurare” de la TVR 1 – Biserica Părhăuți

În satul Părhăuți din comuna Todirești, situat pe cursul inferior al Solonețului, în apropiere de vărsarea acestuia în râul Suceava, se află, pe partea stângă a șoselei județene Dărmănești-Cacica, una dintre monumentalele ctitorii medievale, ridicată prin grija marelui boier Gavril Trotușanu și a soției sale, Ana. Este vorba despre biserica de piatră, cu hramul Duminica Tuturor Sfinților, care a fost târnosită la 15 iunie 1522.

 

Gavril Trotușanu stăpânea mai multe sate în zonă, având curtea boierească la Părhăuți, în locul cunoscut astăzi cu numele „Pe beci”. Acesta apare cu funcția de spătar și apoi de vistiernic în timpul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, menținându-se în înalte dregătorii, între care și cea de logofăt, până la începutul celei de-a doua domnii a lui Petru Rareș.
Biserica lui Gavril Trotușanu a fost ridicată pe locul alteia, de lemn, menționată într-un document emis de Ștefan cel Mare, la 15 martie 1490.
Planul bisericii de piatră este dreptunghiular, cu excepția părții de est, care este rotunjită. Pereții, foarte groși, sunt ridicați din piatră, exprimând învolburarea epocii lui Ștefăniță Vodă (1517-1527). Este acoperită cu șindrilă și lipsită de turnuri. Bolțile naosului și pronaosului ajung, pe sub acoperiș, până în partea cea mai de sus a acestuia.
Noutatea, care apare, pentru prima dată, la construcția bisericii din Părhăuți, este pridvorul din partea de vest, care protejează intrarea în biserică. În partea superioară a pridvorului, făcând corp comun cu sfântul locaș ca și acesta, se află clopotnița. Urcarea în clopotniță se face printr-o nișă în peretele din sud, unde este o scară spiralată cu 15 trepte. Intrarea în pridvor se face prin două arcade, iar în partea superioară, clopotnița are, de asemenea, două arcade spre vest și câte una spre nord și spre sud. În interior se află pronaosul și naosul, despărțite de altar printr-o frumoasă catapeteasmă.
Interiorul bisericii, din altar până în pridvor, este pictat cu scene din Vechiul și Noul Testament, din viața lui Iisus Hristos, a sfinților și cu mucenici și mucenițe, cu sinoadele bisericești, precum și cu tabloul votiv al ctitorului de către pictori care au cunoscut stilul bizantin, dar au fost influențați și de cel renascentist.
Planul arhitectural al bisericii din Părhăuți a fost preluat și de voievodul Petru Rareș și materializat în construcția bisericii din Baia, în 1533.
În cele cinci secole de existență, biserica din Părhăuți a suferit multe deteriorări, mai ales în ceea ce privește pictura. Aceasta datorită, în primul rând, factorilor externi (ploaia, zăpada, înghețul-dezghețul) care au acționat asupra zidurilor, dar și a bolților, în perioada de peste o sută de ani, când biserica a fost descoperită din cauza campaniilor militare ale lui Ioan Sobiesky, de la sfârșitul secolului al XVII-lea, când s-a distrus acoperișul, dar și a stăpânirii austriece, dezinteresată de biserica ortodoxă.
Fiind folosită, în toată această perioadă, pentru servicii religioase, picturile au avut de suferit și din cauza fumului de lumânări și a condensului.
Biserica propriu-zisă și picturile sale prezintă degradări avansate. Majoritatea picturilor aproape că nu mai pot fi înțelese. În unele locuri a căzut tencuiala cu tot cu picturi, iar cele două bolți au fisuri foarte mari.
Pentru a fi salvată de la distrugere, comunitatea locală a acționat după posibilitățile materiale pe care le are. Valoarea restaurării depășește cu mult puterea locuitorilor din Părhăuți. De aceea, TVR 1 a cuprins acest monument istoric în programul „Restaurare”. În acest program sunt prezentate, în zece episoade, 30 de monumente care trebuie restaurate. În finală vor rămâne zece monumente, câte unul din fiecare episod, prin votul telespectatorilor.
Considerăm că toate monumentele istorice selectate pentru concurs sunt importante, merită și trebuie să fie restaurate, pentru că ele mărturisesc despre trecutul nostru, despre identitatea noastră ca neam, dar biserica este casa lui Dumnezeu, locul cel mai sfânt și mai frumos din lume.
Ctitoria lui Gavril Trotușanu va fi prezentată în episodul 9, la data de 15 noiembrie, la TVR 1, la ora 16 (dacă nu apar modificări în program).
Alături de cunoscuta interpretă Sofia Vicoveanca, doamna cântecului bucovinean, care vă îndeamnă să votați biserica din Părhăuți, și locuitorii satului roagă cititorii prestigiosului cotidian „Crai nou” să voteze acest monument.

LAZĂR CROITOR, preotul paroh al Bisericii Părhăuți

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: