Firmele de construcții concediază pe capete

În octombrie și primele zile ale lui noiembrie, 15 societăți de profil au anunțat disponibilizarea a peste 1700 de muncitori > În întreg anul 2009, la ITM au fost înregistrate 61 de notificări, 4744 de salariați confruntându-se cu spectrul concedierii

Sezonul rece, dar și criza economică, se răsfrâng negativ asupra activității agenților economici suceveni, cel mai mult de suferit având domeniul construcțiilor.
Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava informează că, începând cu 1 octombrie și până zilele trecute, 17 firme sucevene au anunțat disponibilizări de personal, 15 dintre ele din construcții. Astfel, constructorii pun pe liber 1715 din totalul de 2197 de angajați, care au plecat deja acasă sau urmează să o facă până cel târziu la 1 decembrie.

 

Cei mai mulți concediați se anunță de la Comico „Bucovina”, muncitorii fiind „lăsați la vatră” de la jumătatea lui noiembrie. În topul firmelor de construcții cu număr mare de disponibilizați ocupă un loc fruntaș, de asemenea, Test Prima Suceava, cu 203 de concediați, Conbucovina Suceava și Civica Grup Suceava, cu câte 150, Calcarul Pojorâta, cu 120, Muha Suceava, cu 85, și ACI-AG, cu 63 de concediați.
Firma de turism „Bucovina Turism Severin” Suceava renunță la 18 din cei 32 de salariați, iar societatea de încălțăminte Jardin Shoes Suceava dă afară 24 din 119 lucrători.
Directorul coordonator al ITM Suceava, Gabriel Harja, reliefează că, în ciuda unei creșteri a volumului concedierilor comparativ cu anul trecut, situația nu ar fi una alarmantă. Șeful instituție susține că acestea, în majoritatea lor, se fac pe fondul suspendării temporare a activității pe durata sezonului rece și că majoritatea lucrătorilor se vor întoarce la locul de muncă din primăvară.
„Aceste date nu trebuie să alarmeze. În 2009 s-au înregistrat mai multe anunțuri privind intenția de concediere colectivă, însă trebuie să se țină cont că situația este similară în toată țara. Totuși, trebuie remarcat faptul că nu a scăzut semnificativ numărul de contracte de muncă active față de începutul anului. Pe de altă parte, înaintea sezonului rece, multe firme de construcții anunță intenția de concediere colectivă, estimând condiții meteo nefavorabile. De regulă, aceste societăți reangajează muncitorii după trecerea iernii”, relevă Gabriel Harja.
În întreaga perioadă trecută din 2009, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava au fost înregistrate 61 de notificări privind disponibilizarea colectivă a salariaților. Astfel, din totalul de 7319 salariați de la societățile în cauză, 4744 s-au confruntat cu spectrul disponibilizării.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI