La iarnă

Pe aproape o cincime din drumurile județene nu vor trece utilaje de deszăpezire

În cazul acestor drumuri, cheltuielile cu menținerea stării de viabilitate sunt considerate nejustificate economic și nu se va interveni decât în condiții extreme

 

În jur de 270 km din cele 1080 km de drumuri de rang județean nu se vor bucura de prea mare atenție la iarnă. Cel puțin așa prevede o hotărâre a deliberativul județean, referitoare la protecția drumurilor publice pe timp de iarnă, combaterea lunecușului și înzăpezirii, precum și la încadrarea căilor de comunicație județene pe niveluri de viabilitate. Potrivit actului normativ de interes județean amintit, peste 264 km de drumuri județene se încadrează în nivelul IV de viabilitate, care are în vedere sectoarele cu trafic redus. Astfel, în cazul acestora, cheltuielile cu menținerea stării de viabilitate sunt mari și considerate nejustificate din punct de vedere economic; ca urmare, nu se va interveni decât în condiții extreme.
Nivelul III de viabilitate, în lungime de aproximativ 150 km, se referă la drumurile județene pe care se intervine cu mijloace locale sau doar în caz de necesitate. Având în vedere resursele financiare reduse, pe acestea se va acționa doar în situații deosebite sau numai la redeschiderea definitivă, odată cu desprimăvărarea.
Cel de-al II-lea nivel de viabilitate, de circa 520 km, include drumurile județene care leagă centrele de comune de orașele cele mai apropiate, centrele de comune între ele, precum și căile de comunicație care „înțeapă” drumurile naționale sau fac legătura cu frontiera de stat. În această categorie sunt cuprinse, de asemenea, și șoselele de pe traseele turistice importante.
Drumuri județene, în lungime de peste 150 km, sunt încadrate în nivelul I de viabilitate, aici intrând legăturile rutiere cu județele învecinate, ale zonelor populate între ele și care nu pot fi aprovizionate pe rute ocolitoare, precum și drumurile către agenții economici importanți, la care trebuie să aibă acces forța de muncă. În primul nivel de viabilitate se încadrează și șoseaua spre Aeroportul „Ștefan cel Mare” Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: