Artă da ! Droguri ba !

Timp de o săptămână, în beneficiul elevilor de liceu din județul nostru, începând de astăzi se va desfășura proiectul „Artă da! Droguri ba!”, creat și implementat de Asociația „Artes” România, în parteneriat cu Centrul de cercetare al Departamentului Teatru din cadrul Universității de Arte „George Enescu” din Iași, Facultatea de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității „Al. I. Cuza” Iași, SC Project Activ Iași, Inspectoratul de Poliție al Județului Suceava, Inspectoratul Școlar al Județului Suceava, colegii și licee din județul Suceava; în cadrul acestui proiect, cotidianul „Crai nou” are calitatea de partener media.

 

Aflat, în urmă cu câteva zile, în vizită la „Crai nou”, dl conf. univ. dr. Dorel Zaharia, managerul proiectului, ne-a informat că, în această săptămână, vor avea loc spectacole destinate elevilor de liceu, după cum urmează: luni, 9 noiembrie, de la ora 18.30, la sala Dom Polski din Suceava; marți, de la aceeași oră, tot la Dom Polski; miercuri, de la ora 13, la Casa de Cultură Rădăuți, iar de la ora 18, la Dom Polski Suceava; joi, de la ora 12, la sala Dom Polski Suceava, iar de la ora 18, la Casa de Cultură Gura Humorului; vineri, 13 noiembrie, de la ora 12, la Colegiul Național „Dragoș Vodă” din Câmpulung Moldovenesc, iar de la ora 17, la Casa de Cultură Siret.
Universitarul ieșean Dorel Zaharia ne-a declarat cu acest prilej că, la nivelul Regiunii de Dezvoltare Nord-Est, proiectul se desfășoară (în toate cele 6 județe ale acesteia) în perioada 1 februarie a.c. – 30 iunie 2010, ideea de plecare fiind aceea că, „la adresa omului modern, consumul de droguri reprezintă un pericol grav, cu repercusiuni asupra existenței umane viitoare. Consecințele medicale și socio-profesionale ale acestui fenomen nu reprezintă doar o problemă individuală, ci și una de sănătate publică. Iar adolescenții sunt cei mai expuși acestui flagel, prin deschiderea lor spre risc, dispuși fiind să încerce noi experiențe, apoi din cauza slabei comunicări cu cadrul familial și cel educațional, dar mai ales în contextul unei lipse de orizont generalizate a societății umane”. Dl Zaharia ne-a specificat că proiectul se încadrează în activitățile propuse de Strategia Națională Antidrog 2005-2012 și de art. 24 din Programul de guvernare pentru perioada 2009-2012 (combaterea traficului și consumului de droguri prin programe de educație comunitară, de mediere comunitară ș.a.). Prin urmare, scopul proiectului este „sensibilizarea și conștientizarea elevilor – 20.000, la nivelul regiunii, cu vârste între 12 și 19 ani, prin cele 6 turnee teatrale, totalizând 60 de reprezentații teatrale –, prin intermediul mesajului teatral, asupra consumului de droguri”, urmărindu-se ca beneficiari ai proiectului să devină și părinți, și cadre didactice.
Asociația „Artes”, împreună cu catedra de Teatrologie a Departamentului de Teatru al Facultății de Compoziție, Muzicologie, Pedagogie Muzicală și Teatru din cadrul Universității de Arte „George Enescu” Iași, a selectat, din scenariile prezentate în cadrul unor concursuri de dramaturgie, textul ce stă la baza montării. În zilele de spectacol, prin intermediul Centrului de Prevenire Antidrog, spectatorilor și trecătorilor li se vor împărți materiale informative, pliante cu informații privind riscurile consumului de droguri (dar și privitoare la HIV/SIDA), chestionare. Spectacolele vor fi urmate de dezbateri. Finalmente, la nivelul regiunii, ar urma ca peste 100.000 de persoane să fie informate asupra riscurilor consumului de droguri, rezultând, de asemenea, și un model de bună practică în domeniul informării populației școlare asupra riscurilor consumului de droguri.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: