Paza bună trece primejdia incendiilor

Ghidați de zicala „Paza bună trece primejdia rea”, specialiștii Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Bucovina” Suceava recomandă populației o serie de măsuri de prevenire a incendiilor în sezonul rece. „Anotimpul rece aduce cu el o serie de schimbări în viața și activitatea comunităților locale, care presupun și necesitatea asigurării unor măsuri de reducere și înlăturare a riscurilor de incendiu. În perioada sezonului rece crește pericolul izbucnirii incendiilor din cauza sistemelor de încălzire utilizate.

 

Prevenirea incendiilor presupune asigurarea protecției cetățenilor, bunurilor și construcțiilor acestora. La nivelul gospodăriilor populației, prevenirea incendiilor se poate asigura prin acțiuni preventive ale membrilor Compartimentului de prevenire din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență, dar și prin autocontrolul executat de fiecare gospodar în parte”, precizează căpitan Dan Baltaru, ofițer în cadrul Compartimentului de Informare și relații publice din cadrul ISU „Bucovina” Suceava.

Coșurile de evacuare a fumului, principala cauză a incendiilor în sezonul rece

Pentru înlăturarea pericolului de incendiu care apare din cauza exploatării în condiții necorespunzătoare a sobelor sau a altor mijloace de încălzire, pompierii suceveni recomandă respectarea următoarelor măsuri specifice: se vor verifica cu atenție sobele și coșurile de evacuare a fumului, urmărindu-se ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită pătrunderea scânteilor și incendierea materialelor combustibile din apropiere; coșurile de evacuare a fumului se vor tencui pe toată înălțimea lor în zona podului, iar la trecerea prin planșee și acoperișuri realizate din materiale combustibile, se vor izola față de acestea cu materiale necombustibile; se vor asigura distanțe de siguranță între materialele combustibile aflate în încăperi și mijloace locale de încălzire (minim 50 cm pentru sobe cu acumulare de căldură și 100 cm față de cele fără acumulare de căldură); pardoseala combustibilă din fața focarelor și cenușarelor sobelor se va proteja cu tablă având dimensiunile de minimum 50 cm x 70 cm; cenușa se va evacua în locuri special amenajate și numai după ce se vor stinge resturile de jar.
Pompierii mai spun că este interzisă utilizarea sobelor fără ușițe la focare sau cenușare, precum și folosirea lemnelor mai lungi decât vatra sobei și vă recomandă să nu lăsați copiii nesupravegheați sau cu ușa încuiată în încăperi unde sunt în funcțiune mijloace de încălzit. Nu aprindeți focul în sobe cu benzină, gazolină sau alte lichide inflamabile și nu supraîncălziți sobele pe timpul exploatării, iar sobele fără acumulare de căldură se vor amplasa numai pe suport din material incombustibil. De asemenea, în încăperile cu pereți combus-tibili, porțiunea de perete de lângă sobă se va executa din zidărie, care va depăși marginile sobei cu minimum 50 cm pe toate direcțiile.

Atenție la reșouri și calorifere !

O altă cauză frecventă de incendiu în sezonul rece este reprezentată de exploatarea necorespunzătoare a instalațiilor electrice și a aparatelor electrice de încălzire.
„Se impune, de asemenea, respectarea următoarelor măsuri elementare de siguranță, în vederea evitării apariției unui incendiu: nu suprasolicitați circuitele electrice prin conectarea mai multor consumatori decât cei prevăzuți pentru instalația respectivă; nu utilizați siguranțe supradimensionate în tablourile de distribuție a energiei electrice; nu folosiți instalații și consumatori electrici în stare defectă; nu realizați improvizații la instalațiile electrice de orice fel; pentru executarea lucrărilor de întreținere și reparații ale instalațiilor și consumatorilor electrici, apelați numai la persoane autorizate; este interzisă folosirea legăturilor provizorii prin introducerea conductorilor electrici fără ștecher, direct în priză; nu utilizați consumatori de energie electrică (reșouri, radiatoare, fiare de călcat etc.) fără luarea măsurilor de izolare a acestora față de materialele combustibile din încăperi; se interzice pozarea conductoarelor sau cablurilor electrice direct pe elementele combustibile ale construcțiilor; în cazul demolării parțiale a unei instalații, nu lăsați neizolate capetele conductorilor electrici; nu utilizați veioze cu abajururi din materiale combustibile sau textile!” vă sfătuiește căpitanul Baltaru.

Nici cu centralele termice nu este de glumit

Potrivit căpitanului Baltaru, o altă cauză generatoare de incendiu, deloc de neglijat, este reprezentată de neregulile în instalarea și exploatarea centralelor termice cu combustibil lichid sau gazos.
Astfel, pentru înlăturarea acestor deficiențe, se vor respecta următoarele măsuri: montarea centralelor se va realiza numai de către personal autorizat; coșurile de evacuare a fumului se vor realiza din materiale necombustibile, rezistente la foc, la acțiunea corozivă a fumului și a gazelor de ardere; este interzisă depozitarea în centrala termică a combustibilului lichid (excepție făcând rezervorul de consum zilnic) precum și a unor utilaje sau materiale ce nu au legătură cu exploatarea acesteia.
Punerea în funcțiune a injectoarelor de combustibil lichid sau a arzătoarelor cu combustibil gazos se va face cu respectarea strictă a regulilor de aprindere. Trebuie, mai întâi, verificat focarul în vederea depistării eventualelor scurgeri sau scăpări de combustibil, apoi se recomandă ventilarea focarului, în vederea depistării eventualelor scurgeri sau scăpări de combustibil; ventilarea focarului și canalelor de evacuare a gazelor înainte de punerea în funcțiune, timp de 10 minute și, nu în ultimul rând, aprinderea se va efectua întotdeauna respectând principiul „gaz pe flacără”.
Ofițerul din cadrul Compartimentului de Informare și relații publice mai adaugă că este de reținut un aspect foarte important: „E mult mai ușor să previi un incendiu decât să-l stingi!”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: