Brodina, asaltată de rabie

În mai puțin de o săptămână, în comuna suceveană au fost ucise o pisică și o vulpe turbată, sanitar-veterinarii vaccinând toate carnivorele domestice > De la începutul anului, în județul Suceava au fost confirmate 20 de cazuri de infestare cu virusul rabic la animale sălbatice și domestice

 

Autoritățile sanitar-veterinare sucevene au instituit, în localitatea Brodina, măsuri specifice pentru combaterea focarelor de rabie. Demersul survine înregistrării, zilele acestea, a unui caz de turbare la vulpe, animalul pătrunzând în gospodăria localnicului Vasile Hînțar și fiind ucis, cu o furcă, de săteni. Probele recoltate de la cadavru au fost duse de urgență la Laboratorul Sanitar-Veterinar Județean Suceava, în urma examenelor specifice fiind constatată prezența virusului rabic. În urmă cu mai puțin de o săptămână, la Falcău, în comuna Brodina, o pisică turbată fără stăpân a intrat în curtea locuinței localnicului Liviu Cojocariu. Fugărită fiind de câinele proprietarului, aceasta s-a adăpostit în casă, unde a mușcat o fetiță a gospodarului.
Potrivit directorului Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, dr. Petrea Dulgheru, în această perioadă se desfășoară campania de vaccinare antirabică, prilej cu care se va face și catagrafierea tuturor carnivorelor domestice. De asemenea, au fost anunțate autoritățile sanitare umane, acestea urmând a interveni conform competențelor pe care le au.
Acesta este cel de-al 20-lea caz de rabie consemnat în 2009 în județul Suceava „Atragem atenția gestionarilor fondurilor de vânătoare și vânătorilor să intensifice acțiunile de vânare a vulpilor, în vederea reducerii numărului acestora, cea mai bună metodă de combatere a rabiei la carnivorele domestice și sălbatice”, a declarat dr. Petrea Dulgheru.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: