Pentru a se apăra de „gripa nouă”

Ucrainenii au golit farmaciile sucevene

Cernăuțenii au cumpărat cu baxul materialele de protecție împotriva virusului AH1N1 și medicamentele antivirale > 36 de bani, acesta este costul minim al unei măști de unică folosință care poate reduce cu circa 50% riscul îmbolnăvirii cu „gripa nouă”

 

Doar una dintre cele cinci farmacii sucevene pe care le-am vizitat ieri mai avea pe stoc câteva materiale de protecție antigripală.
Farmacistele ne-au informat că, în urmă cu circa 3 zile, “o gașcă serioasă” de cernăuțeni a cumpărat sute de măști de protecție, precum și diverse medicamente antivirale. “Și cererile sucevenilor pentru materialele de protecție sunt din ce în ce mai mari. Momentan, nu mai avem nicio mască pe stoc, pentru că zilele trecute au venit moldovenii și ucraineni și le-au cumpărat cu baxul, care are 100 de bucăți. Probabil că ei și-au epuizat stocurile, așa cum am văzut și la știri. Noi o să refacem stocul cu materiale de protecție chiar astăzi (n.n. – ieri)”, ne-a declarat Carmen Năsăudean, farmacistă la “Elmedica”.
Nici farmaciile “Casandra”, “Dornafarm”, “Elexon” nu mai aveau ieri pe stoc materiale de protecție împotriva virusului AH1N1.
Am reușit însă să găsim câteva măști antigripale, fabricate din material textil, la farmacia “Folia” din municipiul Suceava (str. Nicolae Bălcescu nr. 2). Potrivit spuselor farmacistei Larisa Fodorea, costul unei măști de protecție este cuprins între 30 de bani și 2 lei, în funcție de calitate și formă. “Am avut pe stoc 80 de măști și le-am vândut unor ucraineni din Cernăuți. Mai avem câteva. Sunt, într-adevăr, foarte căutate și de suceveni”, ne-a declarat Larisa Fodorea.

Eficiență de (maxim) nota 6

Epuizarea stocului de materiale de protecție împotriva gripei sezoniere sau noi nu ar trebui să îngrijoreze pe nimeni din două motive. Primul și cel mai important: aceste măști pot fi confecționate și acasă, dintr-o fașă de tifon sau o compresă sterilă. De altfel, pe internet sunt deja postate o mulțime de filmulețe instructive în acest sens.
Cel de-al doilea motiv este legat de eficiența măștii de protecție împotriva virușilor. “Pe o scară de la 1 la 10, masca ne poate proteja, să spunem, de maxim 6”, ne-a spus farmacista Larisa Fodorea, explicând că majoritatea materialelor de protecție împotriva virușilor „gripei noi” sunt de unică folosință.

Japonezii folosesc măștile de protecție chiar și la o banală tuse

Dacă în România folosirea măștii de protecție împotriva virușilor sau a răspândirii acestora este considerată a fi un moft, în Japonia aceasta este o regulă de bază a bunului-simț. De altfel, japonezii care au emigrat în România pot fi văzuți adesea, pe stradă, purtând măștile antigripale. Ei consideră că o fac din respect pentru sănătatea lor și a celor din jur.
Așa cum era de așteptat, americanii au transformat masca antigripală într-o modă. Cei cu simțul afacerii au profitat de moment și au lansat fel de fel de modele de măști ușchite.
Până și celebrii actori de la Hollywood au pus umărul la realizarea unor campanii pentru a determina populația americană să poarte măștile de protecție împotriva virușilor. “Michael Jackson nu mai pare atât de nebun, nu-i așa?” a spus recent celebrul actor Jay Leno.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: