Prin transferul terenurilor de sub luciul de apă la Agenția pentru Pescuit

Solicitările celor 1736 de îndreptățiți la restituire nu se rezolvă

În județul Suceava, sub administrarea ADS se află 654,37 ha de iazuri, cele mai multe – 639,41 ha – fiind în zona fostei Piscicola Fălticeni > Persoanele care solicită restituirea au dreptul la beneficii din exploatarea piscicolă, însă, la această dată, îndreptățiții nu primesc dividende sau vreo altă formă de plată

 

Comisia județeană de aplicare a Legilor fondului funciar este sub presiunea foștilor proprietari și moștenitorilor acestora, care reclamă insistent rezolvarea pachetului de cereri privind restituirea terenurilor de sub luciul de apă. Problema, aflată pe tapet de aproape două decenii, nu și-a găsit încă o soluționare, cauza ținând de prevederile ambigue din legislația în materie. Recent a fost adoptat un act normativ pentru aprobarea OUG nr. 23 din 2008 privind pescuitul și acvacultura, publicat în Monitorul Oficial din 21 octombrie 2009, care prevede ca terenurile de sub luciul de apă din administrarea Agenției Domeniilor Statului să fie predate, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare, către Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură. În județul Suceava, sub administrarea ADS se află 654,37 hectare de iazuri, cele mai multe – 639,41 hectare, fiind în zona fostei Piscicola Fălticeni. De asemenea, circa 4 hectare sunt la Rădăuți, la fosta „Bogdania”, iar 9,63 de hectare – la ferma Negostina a vechiului IAS. Întrucât Piscicola este în procedură de insolvență, la Fălticeni bazinele cu pește au fost concesionate Pescoliv, în celelalte două situații concesionarii fiind o persoană fizică, respectiv o societate cu răspundere limitată.

După 1989, bazinele piscicole sucevene s-au plimbat, în mod repetat, de la un administrator la altul

În ciuda legiferatului transfer, fondul problemei, respectiv găsirea mijloacelor pentru reconstituirea dreptului de proprietate, rămâne nerezolvat, susține Ioan Băncescu, șeful ADS Suceava. „Rezolvarea problemei retrocedării terenurilor de sub luciul de apă către persoanele îndreptățite, potrivit Legilor fondului funciar, își va găsi rezolvare, indiferent unde se află proprietatea, în momentul în care vor exista prevederi legale clare în legătură cu modul în care va fi clarificat statutul juridic al acestor suprafețe”, relevă dl Băncescu. Scepticismul oficialului Agenției Domeniilor Statului decurge și din statutul special al suprafețelor cu pricina, precum și a obstacolelor pur tehnice, de natură să stea în calea transferului. „Nu s-a găsit o soluție din cauza particularităților pe care le au aceste terenuri. Pe lângă creșterea peștilor, bazinele piscicole au, printre altele, rol de retenție și alimentare cu apă, trebuind a fi întreținute”, explică Ioan Băncescu. Domnia sa evidențiază că, pe de altă parte, în egală măsură, și persoanele care solicită restituirea au dreptul la beneficii din exploatarea piscicolă, la această dată îndreptățiții neprimind dividende sau altă formă de plată.
Imediat după evenimentele din Decembrie 1989, urmare a aplicării Legii nr. 30/1991 a societăților comerciale, amenajările statului de la Fălticeni au fost preluate de Piscicola. În 2001, 264 de hectare au trecut la nou înființata Agenție a Domeniilor Statului, diferența ajungând, tot la această instituție, în 2005. Ulterior, terenurile cu pricina au fost orientate către Compania Națională pentru Administrarea Fondului Piscicol, în 2008 au revenit la ADS, iar acum, prin actul normativ amintit, se legiferează predarea către Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură. Sub luciul de apă au terenuri 1736 de suceveni.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: