La lucrarea de alimentare cu apă in cadrul Programului ISPA al Sucevei

Mare întârziere

Stadiul fizic al execuției este de doar 36% din contract, executantul TMUCB București fiind marea dezamăgire a programului cu finanțare europeană

La circa un an și 5 luni de la demarare, lucrările de extindere și reabilitare a sistemului de alimentare cu apă din municipiul Suceava, derulate în cadrul ISPA, sunt în mare întârziere.

 

Așa relevă șeful administrației locale Ion Lungu, care a declarat, ieri, că stadiul fizic al execuției este de doar 36% din contract, executantul TMUCB București fiind marea dezamăgire a programului cu finanțare europeană. „În acest proiect, TMUCB este marea dezamăgire. Nu avem alte soluții, trebuie să îi luăm și cu biciul, și cu zăhărelul, astfel încât să o scoatem la capăt”, a declarat ocupantul fotoliului din Areni, adăugând că, din rațiuni de ordin birocratic, nici nu se gândește la rezilierea contractului și că recomandă constructorului să-și aducă subantreprenori. Intervențiile efective de reabilitare vor fi încheiate în decembrie 2010, iar în condițiile în care s-a trecut cu mult de jumătatea perioadei de execuție, la rețelele de canalizare a fost parcurs numai 56,6% din plan. Bine se stă la stația de epurare municipală, stadiul fizic al lucrărilor fiind de aproximativ 75%.
Lansarea oficială a Programului ISPA s-a făcut pe 22 mai 2008, pe strada „Cpt. Grigore Andrei” din cartierul Burdujeni-sat. Atunci, primarul Ion Lungu spunea că afectate vor fi 91 de străzi din toate cartierele Sucevei. Valoarea totală a investițiilor din cea dintâi etapă a Programului ISPA se ridică la 52,68 milioane euro, dintre care 33,442 milioane euro reprezentând finanțare nerambursabilă din partea Uniunii Europene, 12,55 milioane euro – participare a Guvernului României și 6,68 milioane euro – împrumut de la banca germană KFW. În urma licitațiilor, executantul sistemului de alimentare cu apă a fost declarat concernul TMUCB și ERG Termrom București, pentru suma de 14,89 milioane euro, în timp ce lucrările la rețeaua de canalizare au fost adjudecate de compania Ludwig Pfeifer Germania, cu un contract de 20,96 milioane euro. De modernizarea stației de epurare se ocupă Dytras Spania, contra a 13,66 milioane euro. Contractul de asistență tehnică a fost semnat cu firma germană Eptisa și are valoarea de 3,16 milioane euro.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: