PSD Suceava 2020

Câmpulung Moldovenesc

Colegiul Militar rămâne asediat de „gripa nouă”

Trei elevi de la Colegiul Militar „Ștefan cel Mare” din municipiul Câmpulung Moldovenesc, diagnosticați ca infestați cu gripa AH1N1, au pus fără voia lor unitatea de învățământ în pragul epidemiei. Din fericire însă, ei au forme ușoare ale bolii și nu se află în pericol, iar alte cazuri noi de îmbolnăvire nu s-au semnalat după confirmarea oficială a primelor trei.

 

Doi dintre bolnavi se află internați în infirmeria instituției de învățământ, iar al treilea, care a fost internat în prealabil la Iași, a fost externat între timp, deși a fost confirmată infestarea, și se află acum sub supraveghere la domiciliu.
Potrivit precizărilor purtătorului de cuvânt al unității, Radu Ciumașu, colegii de clasă ai elevilor bolnavi, respectiv două clase a câte 25 de elevi, se află în continuare în carantină, dar niciunul dintre ei nu a manifestat simptome de îmbolnăvire în ultimele 24 de ore.
Virusul se pare că a fost adus fără voie în unitate de unul dintre bolnavi, după o deplasare făcută la Iași, acum o săptămână. La două zile după revenirea în unitate, acesta a acuzat simptome de răceală. Ulterior, au fost depistați alți doi suferinzi confirmați cu aceeași boală și s-au luat măsurile speciale pentru dezinfecție generală și adoptarea echipamentului de protecție.
Purtătorul de cuvânt Radu Ciumașu ne-a precizat că în prezent procesul de învățământ obișnuit este suspendat, dar elevii continuă să meargă în clase. „Elevii se deplasează la clase și fac studiu individual, sub supravegherea câte unui singur profesor. Se folosesc măști și metodele obișnuite de protecție, elevii nu ies din clase decât în pauză, iar după programul de studiu se află la dormitoare. Avem acum în unitate și un specialist epidemiolog, care se ocupă de monitorizarea situației și, din fericire, până acum vorbim de cazuri ușoare, limitate la cei trei elevi depistați inițial ca bolnavi. Elevii știu că au virusul, dar nu resimt acum altceva decât simptome obișnuite de gripă ușoară. Noi facem tot posibilul și pentru a le asigura condiții pentru ca ei să resimtă cât mai puțin și impactul psihologic al situației existente”, ne-a declarat ieri la prânz purtătorul de cuvânt al Colegiului Militar, care a adăugat că unitatea este în măsură acum să asigure toate cele necesare, respectiv hrana corespunzătoare, căldura și medicația, cu excepția unui vaccin antigripal, pentru care s-au făcut demersuri și se așteaptă procedurile instituționale.
Contrar informațiilor vehiculate în ultimele zile, dl Ciumașu ne-a declarat explicit că instituția militară nu este în prezent un spațiu închis, izolat, și că personalul civil și militar poate intra și ieși din incintă conform programului de serviciu și își desfășoară activitatea obișnuită, cu măsurile de protecție ce se impun. Datorită acestor măsuri, riscul de răspândire a virusului în exterior prin inter-mediul celor ce ies din unitate la finalul programului este aproape inexistent.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: