Traian Băsescu:

„România lui 2014 – o țară de care să fim mândri”

– Domnule Președinte, în primul rând aș dori să vă întreb de ce candidați pentru un nou mandat?
Pentru că vreau mai mult pentru români. Pentru că îmi doresc ca românii să se bucure de viață și să mai scape de griji, într-o țară de care să fie mândri. Asta nu se poate face decât dacă vom clădi un stat modern. Un stat care să-i slujească pe toți românii, nu doar o pătură subțire de privilegiați. Multe lucruri s-au schimbat în bine în ultimii cinci ani, dar nu e de ajuns. Să nu fi candidat ar fi însemnat să abandonez proiectul României moderne. Mă uit la contracandidații mei și, cu regret o spun, am văzut că nu se gândesc la viitor și au prea puține proiecte. Unii dintre ei nu au nimic de spus, alții candidează doar pentru a apăra privilegiile unei clientele. Mă îngrozește gândul că România ar putea să ajungă pe mâinile lor. România s-ar putea întoarce în timp sau, în cel mai bun caz, ar rămâne pe loc cu președinți ca Geoană sau Antonescu.

 

– Dvs. sunteți mulțumit de ce ați realizat în timpul primului mandat?
– Nu. Nu sunt mulțumit. Am făcut tot ce a ținut de puterile pe care mi le dă legea, dar rămân, încă, lucruri importante de făcut. Am fi putut avea o Constituție modernă după acești cinci ani, o justiție mai eficientă, care să lucreze egal, în folosul tuturor românilor. Românii ar fi putut simți mai repede efectul tăierii unor privilegii nemeritate ale aparatului de stat, pe care le plătesc din greu și din propriul buzunar milioane de români. Abia anul acesta, având un premier curajos, am reușit să curățăm plaga din instituțiile bugetare. A fost dificil, pentru că a existat o inerție uriașă a politicienilor și o complicitate a acestora cu clientela privilegiaților. Răul trebuie curățat din rădăcini, dar rădăcinile s-au prins puternic în anii de tranziție.
– Care credeți că sunt cele mai importante trei realizări la care dvs. ați contribuit, în calitate de președinte, din 2005 și până astăzi?
– Dacă românii pot circula acum liber în Europa este pentru că la 1 ianuarie 2007 România a devenit oficial membru al Uniunii Europene. Nu era ceva dat de la sine, ceva ce trebuia să se întâmple obligatoriu. Putea fi altfel. Imaginați-vă care era situația, astăzi, dacă rămâneam în afara Uniunii Europene. În 2005 și 2006 am impulsionat instituțiile statului să facă schimbări în domenii de bază ca justiția, internele, agricultura și mediul. Fără aceste schimbări, aderarea la UE ar fi fost cu siguranță întârziată. Cel puțin 20 de înalți demnitari au fost trimiși în judecată pentru acte de corupție și acest lucru a fost posibil pentru că am încurajat o justiție independentă, liberă de influența politicului. Așa ceva era greu de imaginat înainte de 2004. Altă schimbare la care am contribuit alături de români e că din 2008 românii au putut vota oameni și nu liste, cum și-au dorit întotdeauna. I-am chemat pe români în 2007 să se pronunțe la referendum pentru votul uninominal. Ei au decis și cred că vocea lor a fost auzită, în sfârșit!, de clasa politică.
– Ați spus adeseori că ați făcut și greșeli în timpul primului mandat. La ce vă referiți mai exact?
– Da, sunt greșeli pe care le regret și pentru care am prezentat scuze românilor. Înainte de suspendarea din 2007 am spus că îmi voi da demisia în cinci minute. Am evaluat greșit situația de atunci. Cred că am procedat corect că nu am demisionat și românii s-au putut manifesta la referendum împotriva celor 322, alianța care a întors spatele românilor și se bate, și azi, din Parlament, pentru propriile privilegii. Am promulgat legea privind majorarea salariilor profesorilor în 2008. Am evaluat insuficient atunci efectele crizei economice. Și acum cred că profesorii merită salarii mai mari, dar, din păcate, criza economică ne-a împiedicat să punem în aplicare legea.
– Ce este nou în programul politic pe care îl propuneți românilor în cel de-al doilea mandat?
– Noutatea pe care o propun e o necesitate, nu un deziderat fără legătură cu realitatea. În esență, trebuie să devenim stat european în mod practic, nu numai pe hârtie. Trebuie să anulăm decalajele care ne despart de viața normală a unui stat european. Acest proiect înseamnă modernizarea statului. Statul român trebuie să coboare printre oameni, iar oamenii trebuie să aibă acces liber și egal la instituțiile statului. Noi ne-am obișnuit cu barierele: cetățenii de o parte, statul și demnitarii lui de cealaltă parte. Trebuie să înțelegem clar: statul e al cetățenilor și nu invers! Un alt lucru necesar e creșterea veniturilor, iar asta înseamnă creșterea productivității muncii. Noutățile programului cu care mă prezint la alegeri sunt, prin urmare, probleme de interes național, adică soluții care pun capăt întârzierilor, decalajelor și diferențelor. Pentru toată lumea, nu pentru un grup sau altul. De asta, Programul meu Politic e un Program Național. Dacă vreți, obiectivul meu e să transformăm politica într-o activitate de interes național.
– În situația în care veți câștiga un nou mandat de președinte: cum credeți că va arăta România, în 2014, la sfârșitul noului dvs. mandat?
– Am convingerea că va fi o Românie modernă, în care instituțiile statului funcționează și lucrează pentru cetățean. Va fi o Românie cu o clasă mijlocie puternică și cu mai puțini oameni săraci. Cred că în 2014 românii se vor putea bucura pe deplin de toate avantajele aderării la Uniunea Europeană: o infrastructură modernă, o agricultură performantă, un sistem de educație care să dea fiecărui tânăr o șansă pe piața muncii. Doresc cetățeni liberi care să simtă cu adevărat binefacerile unei societăți democratice. Sunt convins că avem forța să facem din România lui 2014 o țară de care să fim mândri.
– Ce garanție vor avea românii că toate aceste lucruri se vor întâmpla? Că în 2014 vom avea o Românie modernă?
– Garanția stă în continuarea a ceea ce am reușit până acum. În ultimii cinci ani am avut voința să facem pași importanți înainte și oamenii au înțeles tot mai mult că acesta este drumul spre prosperitate. Românii îi vor sprijini pe acei lideri care au forța să schimbe lucrurile și să pună în mișcare energiile societății. Sunt din ce în ce mai puțini cei care vor să se complacă într-o situație „călduță”, să fie mințiți sau să se mintă pe ei înșiși. Oamenii sunt tot mai informați, iar dorința lor de a schimba lucrurile în bine este de neoprit.
– Primul mandat de președinte a fost caracterizat mai degrabă de o permanentă confruntare a dvs. cu instituțiile, cu Parlamentul, cu Guvernul, cu partidele politice, cu mass-media. Ce se va schimba în atitudinea dvs.? Vom avea aceleași confruntări?
– Nici nu cred că am fi reușit altfel. Atunci când vrei să schimbi comportamente înrădăcinate de zeci de ani te lovești de o rezistență formidabilă. Gândiți-vă la toată clientela privilegiată și la corupția legiferată de politicieni. La interesele celor care au dat mari „tunuri” în tranziție și care s-au obișnuit să facă afaceri private doar împotriva intereselor statului și ale cetățeanului. Aceștia se mobilizează în continuare pentru a opri cursul normal al schimbărilor sau măcar pentru a îl încetini. Dacă schimbările dorite de români se împlinesc, rețeaua celor ce au dat „tunuri” nu mai are vad. Iar clica celor care depind de ei ar pierde toate avantajele pe care și le-a câștigat. Cred că acum roata s-a pornit și e mai greu de oprit. Dorința mea permanentă a fost să nu batem pasul pe loc. Orice întârziere ne costă pe toți și costă și generațiile următoare. Nu ne putem permite să facem din tineri o generație de viitori platnici. Nu e drept și nu ajungem nicăieri pe acest drum. Acum, de pildă, avem problema unui stat care consumă prea mult și îi pune pe tineri să plătească. Cum? În locuri de muncă, în calitatea educației și în încredere. Ce fel de țară e țara care își descurajează tinerii? Am convingerea că românii vor schimbări și că ei înțeleg că schimbările nu vin de la sine. Românii au nevoie de un conducător care ajută schimbarea, care merge în direcția cerută de nevoile românilor și nu se oprește.
– De ce nu acceptați premierul majorității PNL – PSD – UDMR din parlament? L-au propus pe Johannis și spun că au 65% în Parlament.
– Eu cred că România are nevoie în această perioadă de un premier care să aibă solide competențe economice și să înțeleagă relațiile cu instituțiile financiare internaționale. Dl Johannis are și calități, dar nu întrunește acest criteriu. În plus, ca președinte, nu voi accepta niciodată să mi se impună candidați desemnați la ceas de seară în sediul Grivco, cu dl Voiculescu, Hrebenciuc, Iliescu, Geoană. Nu pot hotărî o mână de oameni – ale căror interese eu le cunosc – candidatul la funcția de premier. Dl Johannis este o simplă victimă a acestei conspirații politico-economice. Constituția îmi dă dreptul să desemnez premierul și obligația să veghez ca instituțiile statului să nu fie confiscate de un grup de oligarhi. Am acceptat propunerea acestei majorități să nominalizeze un premier independent. E o concesie pe care am făcut-o regulii democratice de a alege premierul din cadrul partidului care are cele mai multe mandate în parlament. Acest partid este acum PD-L.
– Ați vorbit adeseori despre mogulii de presă, i-ați criticat. Iar aceștia v-au acuzat adeseori de comportament nedemocratic, de faptul că puneți pumnul în gură presei. Se va schimba relația dvs. cu presa dacă veți câștiga un nou mandat de președinte?
Aici nu e vorba de relația cu instituția presei. E vorba de câțiva oameni, precum Voiculescu, Vântu sau Patriciu care ar fi vrut să bată palma cu mine și, în acest fel, să pună statul să lucreze în folosul lor. Ei își doreau să pună mâna pe mari companii – Poșta Română, Transgaz, Oil Terminal. Vor să le ia pe nimic și să controleze resursele naționale. Nu le-am dat această ocazie. Nu am făcut niciun compromis cu ei. Ar fi vrut să își aranjeze dosarele în justiție. N-am acceptat așa ceva. După care au început o campanie furibundă în trusturile lor de presă, sperând că voi ceda. Frica lor cea mai mare acum este că voi câștiga un nou mandat de președinte și planurile lor vor fi zădărnicite. Ei vor un stat slab pe care să-l mulgă de resurse și un președinte marionetă care să-i lase să controleze ei totul: instituțiile, economia, cursul de schimb, resursele naturale. Nu am nicio problemă cu jurnaliștii care își fac datoria. Problema e că patronii au mutilat conștiința unora dintre ziariști, pe care i-au transformat în mercenari.
– Cu ocazia alegerilor prezidențiale ați convocat și un referendum pentru parlament unicameral și reducerea numărului de parlamentari. Adversarii dvs. v-au acuzat că încercați să vă creați un avantaj prin organizarea acestui referendum. Care sunt motivele pentru care ați chemat românii la referendum tocmai în ziua primului tur al alegerilor prezidențiale?
– Și acest pas face parte din procesul de modernizare a statului. Sistemul politic al unui stat modern trebuie să fie clar, eficient, capabil de decizii utile și rapide. Un sistem politic modern trebuie, de asemenea, să excludă în totalitate risipa de bani și de timp. Reducerea numărului de parlamentari și de camere ale parlamentului are tocmai scopul de a clarifica activitatea sistemului politic, de a o face mai eficientă și mai ușor observabilă de cetățean. Avantajele unui sistem parlamentar cu o singură cameră sunt publice, nu personale. Beneficiarul acestei schimbări e cetățeanul, nu președintele. Cei ce susțin că îmi creez, în acest fel, un avantaj uită că românii sunt liberi să voteze cum doresc la prezidențiale și cum doresc la referendum. În plus, eu am insistat pentru îmbunătățirea sistemului parlamentar de multă vreme, nu de azi de ieri. M-am pronunțat pentru această schimbare încă din 2005, când numai de avantaje personale nu putea fi vorba.
– Credeți că acest referendum va fi validat? Adică se vor prezenta jumătate plus unu dintre români? Dacă nu se va întâmpla așa?
– Sunt convins că alegătorii înțeleg importanța referendumu-lui. Ei au arătat, de altfel, de fiecare dată, că își cunosc interesele și că știu să își folosească votul. Chiar și referendumul pentru uninominal, la care prezența nu a fost foarte mare, a avut efecte pozitive. Atunci, majoritatea celor ce au votat au fost în favoarea sistemului uninominal, iar asta a trimis un semnal puternic pe care Parlamentul nu l-a putut ignora. Astăzi, avem un sistem de vot uninominal imperfect, dar net superior vechiului sistem de listă. Acest pas înainte a fost impus de alegători.
– Cum pot fi siguri românii că, votând la acest referendum, ceea ce își doresc va fi și pus în practică? Parlamentarii nu au niciun interes să fie mai puțini și nici să rămână cu o singură cameră, iar președintele nu poate face aceste schimbări prin puterile sale.
– Îmi e imposibil să cred că, pus în fața a milioane de români care cer o schimbare, Parlamentul se va opune. Sunt convins că un Parlament născut din votul alegătorilor va ști să respecte votul alegătorilor. Cei aleși prin vot uninominal se vor gândi de două ori înainte de a nesocoti voința românilor. În fapt, Constituția spune că referendumul este unul din modurile prin care poporul își exprimă suveranitatea.
– Vorbind despre cel de-al doilea tur de scrutin, cine credeți că va fi adversarul dvs.? Pentru că, după cum arată sondajele de opinie, dvs. veți fi în al doilea tur de scrutin.
– Nu cunosc numele celui cu care voi lupta în turul doi, dar știu că va fi un adversar al statului deschis și un apărător al sistemului care conservă și înmulțește privilegiile. Asta mă separă de contracandidații mei și de asta numele și etichetele de genul „independent” n-au prea mare importanță. Alegătorii români au experiență și nu mai votează nume de personaje politice. Alegătorii români ai anului 2009 votează, ca orice electorat european, perspective de viitor pentru anumite persoane, mai precis pentru familiile lor și pentru generațiile care vin.
– Ați spus de curând că Ion Iliescu este adevăratul dvs. contracandidat, atunci când v-ați referit la Mircea Geoană. Totuși, dl Iliescu nu mai candidează, deși rămâne o voce activă și critică în această campanie. De ce îi acordați atât de mare importanță lui Iliescu în această campanie?
– Ion Iliescu e adversarul meu invizibil, pentru că Ion Iliescu e adversarul vizibil al dezvoltării României. Ion Iliescu a oprit, multă vreme, toate procesele care ar fi permis modernizarea și admiterea rapidă a României în Europa. E adevărat, Ion Iliescu nu mai candidează. De altfel, a candidat destul. De trei ori. În schimb, atitudinea lui Ion Iliescu, adică împotrivirea la modernizare și favorizarea cercului de protejați, candidează prin interpuși.
– Criza economică i-a afectat destul de mult pe români în acest an. S-a spus adeseori că, dacă veți pierde alegerile, va fi din cauza crizei economice. Dvs. chiar ați spus în repetate rânduri că actuala criză este adversarul dvs. în aceste alegeri. Vă mențineți această afirmație?
– Ce cred eu este că actuala criză e cea mai importantă încercare prin care trece statul român. El va trebui să arate că e în stare să își apere cetățenii, să asigure echilibrul pe piața muncii, să mențină un curs de schimb favorabil salariatului român și să întoarcă dificultățile de astăzi într-o șansă pentru programe de investiții majore. Criza economică e, în primul rând, adversarul românului de rând. Rolul și datoria mea sunt să nu las această criză care a venit de afară să producă, în România, ravagiile pe care le-a produs, deja, în afara granițelor României.
– Mulți oameni au fost șocați atunci când ați spus că nu putem face nimic ca să ieșim din criză. Românii așteaptă însă de la liderii lor tocmai acest lucru: să îi scoată din criză. În plus, dvs. le-ați spus românilor în 2004: „Să trăiți bine!”
– Cuvintele pe care le-am rostit atunci rămân în picioare, dar cred că trebuie mai bine explicate. Ce am spus atunci e că statul, prin programele și deciziile sale, poate limita efectele crizei, în România. Dacă vreți, situația e asemănătoare cu problemele create de o epidemie de gripă. Noi putem și suntem datori să prevenim și să limităm răspândirea epidemiei, dar nu îi putem pune capăt. Ea va lua sfârșit doar atunci când focarul din care a pornit se închide. Așa e și cu actuala criză economică. Trebuie să îi limităm efectele la minimum. Guvernul condus de Emil Boc a făcut asta cu mult curaj și a recurs la măsuri care au îngrădit efectele crizei. Însă criza, ca fenomen economic global, se va încheia când economiile mari ale lumii occidentale își vor reveni.
– Dvs. candidați independent cu sprijinul PD-L. Înseamnă acest lucru o distanțare de PD-L?
– Nu, nu e vorba de așa ceva. PD-L e singurul partid care s-a plasat alături de mine, promovând agenda pentru modernizarea statului și acordându-mi sprijin atunci când forțele care se opun modernizării au încercat să mă înlăture. Pe de altă parte, prevederile Constituției sunt clare și ele spun că un președinte în funcție nu poate fi membrul unui partid și nu poate candida ca membru al unui partid. Candidatura ca independent sprijinit de PD-L reflectă atât obligațiile prescrise de Constituție, cât și realitatea opțiunilor mele politice. Eu candidez pe o platformă mult mai largă decât un culoar politic strâmt, oricare ar fi acesta. Proiectele cu care mă prezint au cuprindere națională și pot fi sprijinite de un partid, dar nu sunt nici croite, nici destinate unui partid anume.
– În plan local sunt și primari din alte partide, PSD și PNL, de exemplu, care au anunțat că vă susțin. Ei au fost deja etichetați de partidele din care fac parte că sunt șantajabili și trădători.
– Din nou, aici nu e vorba de o opțiune politică. Toți cei care și-au declarat și își vor mai declara sprijinul pentru candidatura mea s-au declarat în favoarea unui program național de modernizare. Dacă au trădat ceva, acești oameni au trădat viziunea celor ce văd în alegeri o modalitate de întărire prin vot popular a privilegiilor. Singurele culori politice ale celor care își declară sprijinul pentru proiectul de modernizare a țării sunt culorile naționale.
– Care este mesajul pe care președintele României și candidatul Traian Băsescu îl transmite românilor acum, la sfârșit de mandat?
– Le-aș spune românilor că știu prin ce trec și că mă doare sufletul pentru fiecare loc de muncă pierdut, pentru fiecare părinte care strânge din dinți ca să dea copiilor, pentru fiecare tânăr care nu găsește de lucru. Românii au avut un an greu, au răbdat și s-au bătut cu necazuri venite toate deodată și pe neașteptate. Vreau să le spun însă că încercarea prin care trec nu se va risipi.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: