Cuțitul din rană

E campanie electorală, aproape niciun moment n-o putem uita. Dacă o trăim (mai mult sau mai puțin intens), oricare ne-ar fi preferatul, e și acesta semn că ne străduim să privim înainte. Sunt destule însă argumente în viața noastră de zi de zi care să amintească (celor care sunt suficient de atenți la ceea ce li se întâmplă) că mai fiecare încercare de pas înainte poartă marca unei poveri greu de înlăturat. „Greaua moștenire”, deși devenită clișeu, nu-i vorbă-n vânt.

 

L.D. CLEMENT

O arată, în felul lor, și cele câteva cărți apărute în anii din urmă care încearcă a reconstitui, din petice, din povești restituite în libertate, cumva chiar (răs)tălmăcite în aerul libertății, viața românilor de până în decembrie ’89. Mie, cel puțin, îmi par mai „negre” decât realitatea; dar poate că și acesta e un adevăr: că nu se poate să te desparți de o lume decât zugrăvind-o mai hâdă decât a fost sau numai în cele mai sumbre culori ale sale. De a îndepărta astfel, terapeutic, zgura, puroiul… Într-un astfel de context, vine și rugămintea unei ziariste franceze, stabilite în România, de unde colaborează cu revista „L Express”, de a fi sprijinită în a realiza, în acest noiembrie, împreună cu o colegă din Franța, „un articol” (doar atât!) care să aibă la bază mărturii ale unor români „care au descoperit, citind dosarul de la CNSAS, că unul dintre informatorii care i-au turnat la Securitate era, de fapt, o rudă”; sau, altfel spus, „Securitatea și implicația ei în viața familială”. Temerară încercarea ziaristei Marion Guyonvarch (mai ales că este vorba doar despre „un articol” care nu se vrea „senzaționalist”) de a smulge o astfel de privire îndărăt. Și e interesant de văzut câți vor fi cei care vor scoate, simbolic, cuțitul din rană. Și cum o vor face. Și de ce.
Dacă aveți ceva de mărturisit, spuneți-mi. Vă fac legătura cu Marion.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: