PSD Suceava 2020

Fundu Moldovei

Ziua Școlii „Traian Popovici”

Într-o Românie dominată și afectată de dispute politice, într-un colț de țară, la Fundu Moldovei, mai există decență… și perspective de educație autentică.
Vineri, 23 octombrie a.c., Școala „Traian Popovici” a sărbătorit într-un mod festiv ziua numelui. Evenimentul s-a dorit a se încadra în continuarea demersurilor de promovare a personalității lui Traian Popovici și a valorilor umane asociate acesteia.

 

Plecând de la premisa că respectul reciproc, toleranța, comunicarea, unitatea în diversitate sunt deziderate universal valabile, școala care poartă numele fostului primar al Cernăuțiului, salvator a mii de vieți umane, și-a manifestat dorința integrării acestor valori în practica educațională. Ziua școlii a sosit ca un corolar al acestei tendințe, ilustrând dorința cadrelor didactice de exprimare în actul pedagogic a unor valori u-mane care cu greu mai pot fi identificate în școala și societatea românească de astăzi.
Sub motto-ul „Orice om merită o șansă” au fost organizate manifestări cultural-artistice (concursuri de poezie, desene, colaje, eseuri, probe de creație și cultură generală) și sportive (ștafete, cros, șah, tenis), cu participarea elevilor de la cele 3 școli din comună, a părinților, cadrelor didactice, precum și autorităților locale. Într-o atmosferă de fairplay, în acord cu numele școlii, elevii și-au însușit lecțiile civice și comportamentale ce s-au dorit a fi promovate prin inițierea unui asemenea eveniment. Pentru organizatori, succesul manifestării a demonstrat că principiile educației pot fi și trebuie să fie implementate într-un mod mult mai activ în viața copiilor, într-o manieră mai puțin didacticistă și mult mai practică în conținut. În același registru tematic poate fi inclusă și întâlnirea dintre părinți, profesori și consiliile elevilor, într-o secțiune specială a zilei, în cadrul unei dezbateri cu tema „Nu judeca înainte de a cunoaște!”. Ineditul acestei întâlniri a constat în faptul că o asemenea temă cu implicații cotidiene a fost abordată de pe poziții nediscriminatorii, opiniile tuturor contând în egală măsură, indiferent de vârstă sau poziție socială.
A fost odată ca niciodată… A fost și sperăm că va mai fi…
Nu putem decât să ne exprimăm convingerea că, în viitor, într-o țară mai puțin frământată politic, școala va intra pe făgașul ei normal, nu cu nepăsare, ci cu recunoștință, nu cu ingratitudine, ci cu reverență, promovând re-pere morale autentice și valori precum omenia, solidaritatea sau spiritul civic, cu șansa ca acestea să devină cândva valorile fundamentale ale societății noastre.
Prof. FLORENTIN LEHACI,
consilier educativ

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: