PSD Suceava 2020

La Școala de Arte și Meserii din Marginea

Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic

Începând din 1999, pe plan mondial se organizează, în fiecare an, în prima jumătate a lunii octombrie, cu precădere în perioada 4-10 octombrie, o suită de manifestări de educație astronomică intitulată „Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic”. În cadrul acesteia, în diverse observatoare astronomice, cluburi de astronomie, planetarii, muzee, universități etc., au loc conferințe, simpozioane, seri astronomice, expoziții, spectacole ș.a., prin care se marchează ziua de 4 octombrie 1957, când în URSS a fost lansat primul satelit artificial Sputnik 1, eveniment care a marcat o nouă eră în cunoașterea Universului.

 

În județul nostru, prima manifestare de acest gen s-a organizat la Colegiul Tehnic ,,Mihai Băcescu” din Fălticeni, în anul 2007, iar ultimele doua ediții s-au desfășurat la Școala de Arte și Meserii Marginea.
Actuala ediție de la SAM Marginea a fost integrată în proiectul „Astronomia cea mai veche dintre științe”, proiect care își propune inițierea elevilor în domeniul astronomiei prin diverse activități săptămânale. Manifestarea a debutat pe 5 octombrie 2009 cu o expoziție de carte intitulată „Spațiul pentru educație”, amenajată la biblioteca comunală de către documentarist Mărioara Joltea și cu o expunere intitulată „Cucerirea spațiului cosmic”, ținută de prof. Magdalena Cosovanu, la care au luat parte toate clasele I-IX.
În continuare, în holul din etajul școlii, pe 9 octombrie a.c., a fost vernisată o expoziție de desene cu subiecte de astronomie și cosmonautică intitulată „Iubitorii spațiului”, pregătită de elevi îndrumați de prof. Magdalena Cosovanu, Cerasina Filip, Mica Mariana, Dorin Procș și de înv. Silvia Mihai, Floarea Halip și Doina Hurdub.
În după-amiaza zilei de 15 octombrie a.c., în holul de la parterul școlii, a fost amenajată ad-hoc o sală de cinematograf, unde, cu ajutorul unui videoproiector, a fost prezentat filmul „Cu ochii spre cer”, realizat de ESA (Agenția Spațială Europeană), UAI (Uniunea Astronomică Internațională) și ESO (Observatorul Astronomic din Emisfera Sudică). Acest film redă evoluția instrumentelor de observație astronomică, de la prima lunetă, inventată de Galileo Galilei acum 400 de ani, până la Telescopul Spațial Hubble și proiectele marilor telescoape ale viitorului, cu oglinzi de peste 10 m diametru. Filmul este subtitrat în 36 de limbi. Spre mândria noastră, traducerea oficială în limba română a fost făcută de muzeograful Emil Turcu, de la Planetariul Universității ,,Ștefan cel Mare” din Suceava, și supervizată de cercetător dr. Mirel Bîrlan, astronom român care lucrează la Institutul de Mecanică Cerească și Calcul a Efemeridelor – Observatorul Astronomic din Paris.
De asemenea, a fost proiectat un montaj în 3D, intitulat „De la Sistemul Solar la Metagalaxie”, realizat cu ajutorul calculatorului electronic de astronomul amator Constantin Pșenițchi, student la Facultatea de Inginerie Electronică și Știința Calculatoarelor a Universității ,,Ștefan cel Mare” din Suceava.
Surpriza activității a constituit-o prezentarea unor „Lecții de astronomie cu planetariul portabil”, realizate de subsemnatul, muzeograf la Planetariul Universității ,,Ștefan cel Mare” din Suceava. Planetariul a fost instalat într-o sală de clasă, iar proiecția s-a făcut pe o cupolă de pânză asemănătoare unei uriașe umbrele, cu diametrul de 4 m. Cei peste 100 de elevi participanți la această manifestare, împărțiți în grupuri de aproximativ 25 de membri, au făcut cunoștință pe rând, prin intermediul planetariului, cu mișcările Pământului și ale planetelor, formarea zilelor și a nopților, a anilor și anotimpurilor, punctelor cardinale, orientarea cu ajutorul Stelei Polare, constelațiile vizibile în această perioadă a anului – noțiuni astronomice elementare, de un real folos elevilor din clasele III-IV, care chiar în această perioadă învață despre ele la orele de clasă.
Săptămâna s-a încheiat în curtea școlii printr-o „Seară de observații astronomice”, în cadrul căreia, cu ajutorul unui telescop, prof. Ilie Cosovanu și membrii Cercului de Fizică ,,Quantum“ de la Colegiul Tehnic ,,Ștefan Tomșa” Solca au prezentat Planeta Jupiter și sateliții galileeni, roiul de stele Pleiade (Cloșca cu pui) și alte frumuseți ale cerului înstelat care i-au captivat pe copii până aproape de ora 22.
În încheiere, aducem mulțumiri doamnelor directoare, prof. Felicia Palamar și prof. Magdalena Cosovanu, care au avut frumoasa inițiativă de a organiza pentru a doua oară la SAM Marginea „Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic”, dorindu-le și dorindu-ne ca ea să devină aici o tradiție.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: