PSD Suceava 2020

CJPC va preda hipermarketurilor din Suceava noile bune practici de comercializare a alimentelor

Amenzi de la 50.000 până la 150.000 de lei pentru magazine care nu-și iau bine notițe la Legea 321/2009 > Normativul, care va intra în vigoare la sfârșitul lunii noiembrie, pune capăt politicii discreționare a marilor magazine față de producători

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Suceava va „băga în ședință” reprezentanții hipermarketurilor din localitate, în vederea prelucrării noilor reglementări ce vizează comercializarea produselor alimentare, reglementări ce asigură protecția împotriva înțelegerilor și practicilor anticoncurențiale.

 

Este vorba de Legea 321/2009, publicat deja în Monitorul Oficial, care prevede condiții noi de desfășurare a relațiilor comerciale între producători (procesatori) și agenții comerciali.
Normativul pune capăt oricăror înțelegeri între părți ce favorizează politica de prețuri a unui hipermarket în dauna altuia și în temeiul cărora producătorii făceau “sluj” pentru a putea intra în grațiile unui mare magazin ca să-și vadă marfa pe rafturi. Încălcarea legii aduce sancțiuni financiare mari, cuantumul acestora fiind stabilit între 50.000 și 150.000 de lei.
“Prin această lege s-a extins practic sfera de competență a instituției noastre, care poate verifica modul în care se derulează contractele negociate și încheiate între furnizorii de produse alimentare”, a declarat Elena Oanea, șeful CJPC Suceava.
Noua lege interzice comercianților să impună furnizorilor plata unor servicii care nu au legătură directă cu operațiunea de vânzare și nu sunt cuprinse în prețul de achiziție. De asemenea, comercianții nu au dreptul să impună furnizorilor să-și vândă produsele la un preț egal sau mai mare altor comercianți, iar delistarea unui produs de la raft poate fi făcută doar cu o notificare prealabilă cu două luni a furnizorului.
Legea comercializării produselor alimentare prevede condiții clare de plată a facturilor pe diferite sortimente de marfă. Marfa alimentară proaspătă va trebui plătită de comercianți în maximum 12 zile de la achiziționare, cea congelată – în maximum 20 de zile, iar produsele din afara celor menționate – în maximum 35 de zile. „În situația în care plata nu se efectuează la termenul stabilit, debitorul este pus în întârziere fără nicio altă formalitate și plătește de la termenul de scadență o penalitate zilnică egală cu dublul dobânzii de referință a Băncii Naționale, calculată la suma datorată”, prevede normativul.
Legea Codului de bune practici în retail va intra în vigoare la sfârșitul lunii noiembrie.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: