A X-a ediție a CISL, la Suceava

O reuniune științifică de anvergură, tutelată de trei mai spirite: Iordache, Coșeriu, Irimia

Manifestare academică și științifică de anvergură internațională și, prin particularitățile sale, manifestare deosebită între cele pe teme de științe ale limbajului și comunicare din România, Colocviul Internațional de Științe ale Limbajului (CISL) a revenit de ieri, pentru 3 zile, la Suceava, în Universitatea “Ștefan cel Mare”, unde a fost inițiat (în toamna lui 1995) și unde s-au desfășurat primele ediții ale sale.

 

A X-a ediție a CISL

Potrivit informațiilor primi-te în cadrul conferinței de presă organizate înainte de deschiderea oficială (și susținute de prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu, decanul Facultății de Litere și Științe ale Limbajului din cadrul Universității “Ștefan cel Mare”, și de prof. univ. dr. Gheorghe Moldoveanu, aflat în echipa care a pregătit prima ediție a colocviului și, de atunci, participant activ la toate edițiile) și revenite în atenție în discursurile inaugurale, CISL a fost creat, mai întâi, pentru a-i pune în valoare pe cercetătorii din zonă, pentru a conecta la interesele și aspirațiile lor, din ce în ce mai largi, din ce în ce mai aplicate pe o diversă problematică a contemporaneității, cercetările universitarilor din Cernăuți și din Republica Moldova, de asemenea pentru a atrage interesul cercetătorilor din țară și din largul lumii, captând “o participare foarte serioasă”. Pe parcurs, colocviul a devenit itinerant, fiind ținut și la Chișinău, și la Cernăuți (iar de 5 ediții, fiind organizat alături de universitățile din capitala R. Moldova și capitala Bucovinei istorice). De altfel, potrivit ordinii anterior stabilite, ediția a X-a a colocviului ar fi urmat să se desfășoare la Cernăuți, însă partenerii Sucevei în realizarea lui, Universitatea de Stat din Chișinău și Universitatea „Yurii Fedkovici” din Cernăuți, au fost de acord ca, la ediție aniversară, rotundă, colocviul să revină “acasă”.
CISL 2009 se desfășoară, după cum v-am mai informat, pe 4 secțiuni, trei dintre ele purtând și numele unor spirite tutelare ale manifestării: “Eugen Coșeriu” – “Creativitate, semanticitate, alteritate”; “Dumitru Irimia” – “Interferențele idiomatice și rolul lor în evoluția și funcționarea limbilor”; “Mihail Iordache” – “Literatură, cultură, societate”, la care se adaugă secțiunea “Interferențe iconotextuale în comunicarea non-artistică”. Dacă profesorul Mihail Iordache era cel care, la mijlocul anilor ’90, alături de colegii săi de la tânăra Facultate de Litere și Științe (după cum se numea atunci facultatea al cărei decan era și care, în anii din urmă, avea să capetele numele de Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării) iniția Colocviul Internațional de Științe ale Limbajului, lingvistul de talie mondială Eugen Coșeriu fusese apropiat sfătuitor și susținător al CISL, ca și universitarul ieșean Dumitru Irimia (cineva, ieri, la festivitatea de deschidere, îl evalua ca fiind cel mai important cercetător, în “branșa” sa, din România ultimului sfert de secol), participant la toate edițiile manifestării științifice, de la prima până la ediția a IX-a, inclusiv.
După discursurile inaugurale (conținând, în detalii și nuanțe diverse, aspecte din istoria colocviului) – susținute, pe rând, de prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu, prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu (și în calitate de prorector al Universității), prof. univ. dr. Gheorghe Moldoveanu, prof. univ. dr. Ludmila Zbanț (Universitatea de Stat din Chișinău), prof. univ. dr. Gheorghe Jernovei (Universitatea „Yurii Fedkovici” Cernăuți), prof. univ. dr. Maria Șleahtițchi (Universitatea de Stat “Alecu Russo” Bălți), prof. univ. dr. Evelina Graur (tocmai în calitate de “istoric al colocviului”; ea venea în universitatea suceveană chiar în momentele inițierii acestuia), prof. Rodica Iordache (soția fostului decan Mihail Iordache), consulul general al Ucrainei la Suceava, Yurii Verbytskyi, și prof. univ. dr. Aurel Buzincu (și din partea Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național a județului) – a urmat, poate, momentul cel mai emoționant al deschiderii inaugurale și al zilei.
Pe 21 octombrie, așadar cu două zile în urmă, dacă nu s-ar fi stins din viață în acest an, prof. univ. dr. Dumitru Irimia ar fi împlinit 70 de ani și ar fi devenit Doctor Honoris Causa al Universității “Ștefan cel Mare” Suceava. N-a fost să fie astfel, iar ieri Universitatea i-a conferit, post-mortem, Medalia de Aur, care a fost primită de soția sa; la rându-i, ea a dăruit Universității un teanc greu din cărțile lui Dumitru Irimia, dintre care n-a lipsit Dicționarul “Eminescu”. A urmat un lung șir de evocări ale celui dispărut, șir început de conf. univ. dr. Dorel Fînaru (căruia, printre altele, i-a fost îndrumător de doctorat) și de prof. univ. dr. Gheorghe Moldoveanu.
În cursul zilei au fost programate conferințe în plen, lansări de carte și ateliere pe secțiuni. Astăzi, continuă conferințele în plen și atelierele pe secțiuni, pentru ca, de la ora 15.30 (în sala Senatului), să aibă loc o masă rotundă la care urmează să se discute pe subiecte legate de multiculturalitate, plurilingvism în Bucovina, situația limbii ro-mâne în Basarabia, comunicare intercomunitară etc.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: