Pești morți pe Suha

Există suspiciunea că în apă a fost deversată intenționat o substanță albicioasă, polițiștii criminaliști analizând indicii de la fața locului > Societățile de utilități comunale de la Gura Humorului, Fălticeni și Suceava urmăresc dacă încărcările cu substanțe din apa captată nu depășesc limitele maxime admise

 

Mai mulți pești morți au fost semnalați, ieri, pe pârâul Suha, riveranii grăbindu-se să-i adune pentru consum. La sesizarea localnicilor, lucrătorii Sistemului de Gospodărire a Apelor s-au deplasat în zonă pentru a întreprinde cercetări. Directorul instituției, Ion Ungureanu, spune că, din primele constatări, pe malul stâng al Suhei, în zona Doroteia, în apropierea podului de pe DN 17, dintr-un autovehicul neidentificat a fost deversată o substanță de culoare albicioasă și încă necunoscută. Dl Ungureanu arată că aceasta a provocat mortalitate la peștii mici și foarte mici, cantitatea de pește mort nefiind, însă, una deosebită.
Șeful SGA suspectează că deversarea ar putea fi una intenționată. La fața locului au sosit polițiștii criminaliști, care au procedat la ridicarea indiciilor. Specialiștii Sistemului de Gospodărire a Apelor au prelevat probe în vederea efectuării analizelor de laborator și monitorizează evoluția fenomenului. Totodată, au fost avertizate unitățile de utilități comunale de la Gura Humorului, Fălticeni și Suceava, care prepară apă potabilă din surse de captare de pe Moldova, râu în care se varsă Suha. Unitățile în cauză vor trebui să urmărească dacă încărcările cu substanțe din apa captată nu depășesc limitele maxime admise, însă Ion Ungureanu crede că nu ar exista un real pericol în acest sens. Se are în vedere și faptul că, grație precipitațiilor din ultima perioadă, debitul Moldovei este mare și de natură să asigure un grad ridicat de diluție al poluantului ajuns în Suha.
Directorul coordonator al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, dr. Petrea Dulgheru, a declarat că la laboratorul de specialitate de la Suceava au fost aduse exemplare din populația piscicolă afectată, rezultatele analizelor urmând a fi făcute publice.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: