La “Petru Rareș”, festivitatea de înmânare a certificatelor Cambridge

Doi elevi și-au depășit profesorii, obținând cel mai înalt nivel

Pentru al treilea an consecutiv, la Colegiul Național “Petru Rareș”, ieri, au fost înmânate în cadru festiv certificatele Cambridge, anul acesta fiind al 5-lea an în care colegiul a fost centru pentru examenul pentru obținerea certificatului de nivel C1.
Rând pe rând, au trecut prin fața reprezentantei Consiliului Britanic din Iași, Ecaterina Petreanu, care le-a înmânat certificatele, aproape toți cei 85 de elevi din județ declarați admiși la sesiunile din martie și iunie, cu una-două excepții.

 

Elevii respectivi și-au semnat diplomele și au făcut poze care să le amintească toată via-ța de momentul în care au obținut un act valabil, de asemenea, pentru toată viața și care îi va ajuta să acceadă într-o universitate străină sau să lucreze la o companie din străinătate. “Anul trecut, Universitatea Cambridge a împlinit 150 de ani de când se ocupă de aceste certificate și de aceea aveți motive să fiți mândri că ați obținut un astfel de certificat. În ziua de astăzi, cu cât aveți mai multe atuuri în buzunar, cu atât reușiți mai multe în viață, iar Certificatul Cambridge este unul dintre atuuri și el își va dovedi utilitatea mai repede decât vă aș-teptați”, le-a spus reprezentanta Consiliului Britanic.
Mai întâi s-au înmânat certificatele C1, nivelul “advanced”, apoi C2, cu cel mai înalt nivel, adică “proficiency”, care înseamnă “nivel vorbitor nativ”, examenul pentru acesta având loc la Iași. Dintre elevii înscriși la examenul din urmă, doi au reușit să-și întreacă și profesorii, obținând certificatul A, care înseamnă între 80 și 100 puncte, ei fiind Alexandra Ciufudean și Alex Anușca, de la “Petru Rareș”. În total, au fost înmânate 85 de diplome, 69 la CAE și 16 la CPE, în afară de elevii de la colegiul gazdă primind certificatul 22 elevi de la “Ștefan cel Mare” și 6 de la Colegiul “Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți.
Aceste examene sunt foarte serioase, dar și destul de costisitoare – 5,2 milioane pentru “advanced” (examen CAE) și 5,4 la “proficiency” (CPE) –, lucrările fiind corectate la Cambridge, mai toate universitățile europene recunoscându-l. În România însă, nu toate facultățile fac acest lucru, fiindcă “fiecare universitate are propriile criterii”, spune prof. Postolache: “Universitățile au nevoie de bani, de aia unele nu recunosc certificatul. La ele examenul durează 20 de minute iar la noi 5 ore”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: