Deșteptarea primăverii

De la o vreme, se vorbește în Suceava, din ce în ce mai insistent, despre (re)clădirea unui teatru. FB! – cum ar spune raportorul principal al acestor vești în Crai, D.B. La fel cum FB e de spus despre orice se clădește sau se reclădește (cu bune intenții) într-o comunitate. Cât privește istoria, destul de firavă, a teatrului la Suceava, cine dorește să o afle, o află.

 

L.D. CLEMENT

De la întâlnirile de-acum un veac și mai bine de la Spătărești (acasă la conul Millo), la Rotopănești (acasă la Istrătești), la spectacolele de la Dom Polski, apoi reuniunea pusă sub numele și steaua fragedă a Porumbescului, mai târziu (de prin anii ’80) teatrele populare din județ (despre care pot povesti încă oamenii lor), pe urmă secția ieșeană, cumva de „import” (de la Manoliu, la tineri ca Duda – acum în rol de principe –, Păduraru etc. și nu în cele din urmă Bogdan Gheorghiu, mulți dintre ei foști studenți ai Sandei Manu de Dolhasca), devenită, pe loc, TMS și debutând cu „Deșteptarea primăverii” de Frank Weidekind. Din această înșiruire să nu lipsească nici „canadianul” de acum, dr. (în teatru!) Liviu Dospinescu, ce făcuse din Suceava gazdă vremelnică a reuniunilor teatrului studențesc francofon din România. Se vrea teatru, va fi teatru, însă îmi spun că, deocamdată, nu-i chiar totul. Fiindcă nu știu ce se va fi întâmplat în toți acești ani cu publicul de teatru, cel care va fi fost și cel care, increat, poate că așteaptă cu adevărat, dinspre scenă, o mână, o voce care să-l (a)tragă în lume. Fiindcă îmi amintesc, din anii din urmă, și săli aproape goale la Casa Culturii, și spectacole anulate din lipsă de plătitori de (scumpe) bilete. La urma-urmei, „Deșteptarea…” existențialistului Weidekind despre maturizare vorbește.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: