PSD Suceava 2020

Festivalul „Nicolae Labiș” – 2009

Secvențe

Nu e nevoie să vă amintim că, la finele săptămânii trecute, la Suceava și Mălini s-a desfășurat cea de-a XLI-a ediție a Festivalului național de poezie „Nicolae Labiș”. Două zile extrem de dense în întâmplări care, povestite și ilustrate, ar putea acoperi o ediție de revistă, nu una de cotidian (mai ales că, îndeobște, majoritatea cititorilor de ziar – iar de la această regulă nu fac abstracție nici cititorii de „Crai nou”, deși, prin tradiție, ziarul are un profil mai marcat cultural – nu sunt prea bucuroși să citească astfel de subiecte).

 

Așadar, fără a intenționa să comitem un bilanț, reamintim că festivalul a fost realizat de Consiliul Județean Suceava, prin Centrul Cultural Bucovina, secția Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Suceava (l-am remarcat pe dl Călin Brăteanu, șeful Secției C.C.P.C.T., participând cu discreție la manifestări, după o săptămână care a constituit încă un „tur de forță”: „Labiș”, după festivalul de film de la Gura Humorului și aniversarea Ansamblului „Ciprian Porumbescu”!) în colaborare cu Societatea Scriitorilor Bucovineni, Colegiul Tehnic „Petru Mușat” Suceava, Universitatea „Ștefan cel Mare”, Complexul Muzeal Bucovina și Primăria Mălini.
Un moment aparte al manifestărilor (pe care nu vi l-am relatat), s-a desfășurat vineri, la Universitatea suceveană: lansarea trilogiei „Asimetria durerii”, de Adam Puslojic (cunoscut, poate, și de cei mai puțin inițiați în ale literelor, cel puțin în calitate de prieten, odinioară și peste timp, al lui Nichita Stănescu). Din păcate, deși a fost așteptat până în ultimele momente cu vești bune despre sosirea sa promisă la Suceava, scriitorul sârb n-a mai putut veni, însă au fost cărțile sale și dl Alexandru Peterliceanu, directorul Editurii Proema din Baia Mare, editorul „Asimetriei…” (primii clasați în concursul de poezia au primit în dar/ca premiu, din partea dlui Peterliceanu, “Asimetria durerii”), alături de criticul literar Valeria Manta Tăicuțu, care a prezentat publicului trilogia. Și, surpriză, cei prezenți la manifestare au avut bucuria de a-l auzi măcar pe Adam Puslojic, printr-o convorbire telefonică amplificată.
Dintre personalitățile literare din țară invitate (scriitori, critici literari, realizatori de reviste literare), la festival au fost prezenți Alexandru Dobrescu, Grigore Ilisei (Iași), Nicolae Băciuț – Vatra Veche, Târgu Mureș, Valeria Manta Tăicuțu (Râmnicu Sărat), Nicolae Corlat (Botoșani), Liviu Papuc (Iași), Aurel Pop (Satu Mare), Nicolae Băciuț (Târgu Mureș), Alexandru Peterliceanu (Baia Mare). De asemenea, au onorat festivalul Tetyana Tatarchuk de la Primăria Cernăuți, Cristinel Popa de la “Jurnalul național” (de asemenea, cu premii în cărți), Iuri Levcic de la televiziunea cernăuțeană. Nu puteau lipsi (de la măcar un moment al festivalului), firește, scriitori și oameni de cultură suceveni: Doina Cernica, Viorica Petrovici, Elena Cușnir, Rodica Iordache, Aura Brădățan, Nicolae Cârlan, Constantin Hrehor, Constantin Arcu, Ion Paranici, Mircea Tinescu, Ion Cozmei, Liviu Popescu, Isabel Vintilă, Ovidiu Vintilă, Ioan Manole, Aurel Buzincu, Ion Mareș, Mihai Pînzaru-PIM. După cum v-am mai informat, festivalul s-a bucurat de prezența dlui ministru secretar de stat Vasile Timiș (Ministerul Culturii).

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: