Dacă nu se iau măsuri în urma controlului solicitat la agențiile județene ale APIA

Asociația „Fermierul” cere demiterea directorilor

Există restanțe foarte mari la încasarea plăților directe pe hectar, la centrul local Suceava al Agenției fiind 7000 de cereri respinse > Președintele Gino Toma spune că nici măcar nu are cu cine purta discuții, „pentru că a dat molima în directori”, aproape cu toții luându-și concedii medicale din cauza „virusului lenei”

Președintele Asociației „Fermierul”, Gino Toma, asociație afiliată la Confederația Sindicală „Meridian”, s-a întâlnit ieri, la Casa Culturii din Suceava, cu agricultori din județul nostru. Întrevederea a fost motivată de faptul că există restanțe foarte mari la încasarea plăților directe pe hectar. După cum am aflat cu acest prilej, la centrul local Suceava al Agenției de Plăți în Agricultură (APIA) figurează 7000 de cereri respinse, iar la Siret sunt neacceptate 1000 de solicitări din 5500 înregistrate.

 

Gion Toma

Membru al Comisiei de dialog social din Ministerul Agriculturii, Gino Toma spune că, în urma unei sesizări primite de la fermierii dintr-o comună suceveană, a cerut lămuriri de la oficialii APIA și că a primit răspunsuri „de tot râsul”.
„De vină este tot țăranul român, care a făcut suprapuneri de teren, a identificat ero-nat terenul sau nu a făcut concordanța dintre cultură și categoria de folosință a terenului. Adică aceeași tratare, mai mult cu nesimțire, a problemelor țăranului român, de către cei care iau salarii pe spatele fermierilor”, a spus președintele Asociației „Fermierul”. Dl Toma evidențiază că a cerut un control la toate agențiile județene, iar, în cazul în care nu se iau măsuri, va cere demiterea directorilor instituțiilor de plăți în cauză. El reliefează că nici măcar nu are cu cine purta discuții, „pentru că a dat molima în directori”, aproape cu toții luându-și concedii medicale din cauza „virusului lenei”. Gino Toma precizează că, la Suceava, problema este mai deosebită, în sensul că fermierilor nici măcar nu li s-a înmânat dublura la cererea de acordare a ajutorului financiar și nici codul aferent acesteia. „Nu au primit copii, pentru că li s-a spus că nu au bani hârtie. Bine că au fonduri pentru jeepuri, chefuri și salarii de zeci sau sute de milioane de lei”, opinează Gino Toma.
Președintele Asociației „Fermierul” spune că intenționează să accelereze procedurile, deoarece, într-o săptămână, va fi încheiat procesul de reverificare a dosarelor, iar cei îndreptățiți nu-și vor putea lua banii decât anul viitor.
În cadrul întâlnirii de ieri, de la Casa Culturii, cu fermierii suceveni, au mai fost abordate aspecte de organizare a agricultorilor.
Cuantumul sumelor acordate pe anul trecut, stabilit prin HG. nr. 1560/2008, este de 60,75 euro/hectar – plată unică pe suprafață de la bugetul comunitar, și de 46,71 euro/hectar – plăți naționale directe complementare. Cei 107,46 de euro sunt achitați la un curs de 37.413 lei vechi pentru un euro, stabilit de Banca Central Europeană la 30 septembrie 2008. Eligibile la plată sunt exploatațiile cu suprafața de cel puțin 0,3 hectare. Solicitantul trebuie să declare toate parcelele agricole și să respecte bunele condiții agricole și de mediu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: