Un buchet cu 15 frezii

A grădinări cu pasiune talentul este o îndatorire de înaltă pricepere. Din priceperea grădinarului se naște admirația, iar din aceasta derivă pasiunea și perseverența.
Aceste superlative, în fond, le-am adresat distinsei profesoare dornene Elena Șimon, care, printr-o muncă susținută, a cultivat talentul poetic a 15 tinere eleve și l-a „îndosariat” într-o carte de versuri (despre care „Crai nou” a mai scris – n. red.) intitulată sugestiv „Galaxia inocenței”, apărută nu demult la Editura Todesco S.R.L. din Cluj-Napoca, cu ajutorul material al Primăriei municipiului Vatra Dornei.

 

De la această lansare a trecut ceva timp și au mai avut loc și alte manifestări de acest gen, dar acel talent plin de prospețime tinerească, încărcat de nectarul satisfacțiilor și al năzuințelor împlinite, se mai păstrează și azi.
Versul ,,inocent”, plin de talent, prin care sunt exprimate vise și metafore, este pentru noi, cei mai în vârstă, un prilej de meditație: iată, noua generație vine din urmă cu preocupări nobile.
Fie că este vorba de Andreea Felciuc, de Alexandra Iuga, Anca Iordache, Andreea Păștinaru, Simona Crăciunescu, Lia Șincari, Alina Octavia Cojocar, Virginia Seliman, Raluca Taraș, Mirela Ungurean, Andra Iordache, Alina Ungureanu, Simona Beșliu sau Andreea Dănălache, vorbim, de fapt, despre o muncă de creație susținută, despre sensibilitatea și talentul precoce, despre gândirea și glasurile tinereții.
Este de evidențiat, cred, un citat din cuvântul înainte al volumului, scris de prof. Șimon: ,,Dacă aș fi Von Herder, aș oferi fiecăreia dintre ele un premiu, marele premiu, dar sunt doar profesoara Șimon și nu pot decât să le sărut visul de care sunt atât de aproape, să le sărut genele aplecate în căutarea cuvântului, să le sărut degetele care au dereticat cu grijă cerul, au mângâiat soarele și să mă bucur pentru ele…”.
Câtă sinceritate, câtă bucurie sufletească în aceste cuvinte! Nobilă este speranța că în ziua când va deveni o ,,bătrână doamnă” (după cum arată în același text), se va bucura pe deplin că a avut șansa de a cultiva asemenea talente, precum și altele, și altele ce vor apărea până atunci. Și îi vor crea, desigur, momente de nostalgie privind munca rodnică depusă ani la rând.
Cuvinte pline de admirație pot fi rostite și pentru prof. Ancuța Voievod, Ioana Niculina Iuga, Eleonora Bulboacă, Cornelia Boariu, Liliana Țăran sau înv. Anica Făcână care, la locul lor de muncă, duc pe mai departe tradiția literară ce a prins rădăcini și a dat roade în școlile dornene din cele mai vechi timpuri.
Un cuvânt plin de admirație și de optimism este exprimat în paginile acestui volum și de poeta Carmen Veronica Steiciuc, membră a Uniunii Scriitorilor din România.
GEORGE TIMU

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: