Campania de informare cu privire la cancerul de col uterin

Până la vaccin, discuții cu părinții și diriginții

Dacă 50% dintre părinți vor fi de acord, vaccinarea ar putea începe în luna noiembrie

Ministerul Sănătății (MS) a dat semnalul celei de-a doua etape a campaniei de informare pentru prevenirea prin vaccinare a cancerului de col uterin, etapă care constă în distribuirea în școli a unor materiale informative și întâlniri cu diriginții și părinții.

 

Pentru informarea cu privire la necesitatea vaccinării elevelor din clasele VI-VII împotriva virusului care provoacă cancerul de col uterin, Direcția de Sănătate Publică (DSP) va distribui în școlile județului 2000 de seturi de broșuri care cuprind informații despre această boală și chestionare pe aceeași temă. În școli vor fi repartizate, pe fiecare clasă a VI-a și a VII-a, pachete care vor cuprinde 20 de broșuri informative și tot atâtea cu chestionare, iar diriginții vor intra în posesia a câte 10 de broșuri și postere.
Părinții mai au posibilitatea de a se informa despre acest subiect la Tel Verde 080080008.
Până pe 20 octombrie vor avea loc și discuții cu părinții și diriginții, cu medicii care vor desfășura vaccinarea, precum și cu reprezentanții DSP. În școlile județului există 466 de clase a VI-a și 418 de-a VII-a.
Potrivit purtătorului de cuvânt al DSP, bioing. Adrian Popescu, va urma o perioadă de evaluare a nivelului de informare, iar abia după aceea se va decide când începe etapa următoare a programului, adică vaccinarea propriu-zisă. “Dacă nivelul de acceptare de către părinți va fi de peste 50%, va începe în noiembrie prima etapă de vaccinare, cea de-a doua urmând să fie în ianuarie 2010”, a precizat Adrian Popescu.
Campania „Tu decizi pentru sănătatea fiicei tale, informează-te!” a fost inițiată de MSP anul acesta, prin luna iunie, având în vedere eșecul programului de vaccinare împotriva virusului Papilloma, de anul trecut. Foarte puțini părinți și-au dat atunci acordul să le fie vaccinate fetițele de 12 ani, ei fiind speriați de vârsta prea mică a acestora și de eventualele efecte secundare ale vaccinului.
În județul Suceava, din cele 4430 fetițe care ar fi trebuit vaccinate, doar 49 au primit toate cele 3 doze de vaccin, cu acordul părinților.
Anul acesta, ministerul a făcut niște modificări privind vârsta fetelor, care a crescut la 13-14 ani, dar și de strategie, considerând că e nevoie de o informare mai amplă și mai bine organizată.
Virusul Papilloma este asociat în proporție de 96% cu apariția cancerului de col uterin. România se situează pe primul loc din Europa în ceea ce privește mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin. Se consideră că vaccinarea, alături de examenul citologic periodic, reduce cu 94% riscul de cancer de col uterin. Este de preferat ca vaccinarea anti-HPV să se realizeze înainte de debutul vieții sexuale, pentru a se preîntâmpina o infecție posibilă de la primele contacte sexuale. Se apreciază că imunitatea este durabilă și că asigură protecția față de eventuala infecție cu HPV de la începutul vieții sexuale. Vaccinarea nu produce modificarea comportamentului sexual sau sterilitate. Vaccinul se administrează în 3 doze, într-un interval de 6 luni.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: