Big Brother, la casele de schimb valutar

Protecția Consumatorilor pregătește un ordin prin care va impune instalarea de camere audio-video la ghișeele caselor de schimb valutar > “O tâmpenie”, a catalogat un valutist sucevean noua impunere pregătită de ANPC

Protecția Consumatorilor s-a pus din nou pe capul caselor de schimb valutar. Agenții economici din Suceava care au acest obiect de activitate vor fi obligați să-și instaleze cât de curând la ghișeu camere audio-video, care să funcționeze pe durata întregului program de lucru.

 

Din 13 case de schimb

Înregistrările vor trebui păstrate pentru cel puțin o lună de zile.
Agenția Națională pentru Protecția Consumatorilor consideră că, astfel, organele de control vor constata mai ușor dacă valutiștii nu informează corect și păcălesc clienții sau pur și simplu aceștia din urmă sunt neatenți și se țepuiesc singuri.
Noua impunere a apărut ca urmare a mai multor reclamații la adresa angajaților caselor de schimb care au informat, verbal, în mod greșit, consumatorii asupra cursului de schimb al valutelor, deși forularele de acceptare semnate de clienți sunt corect întocmite.
Petiții adresate în ultimele luni Protecției Consumatorilor au făcut referire și la erori întâmplate din cauza panourilor expuse în interiorul caselor, pe care sunt trecute valorile de schimb valutar și cele ale cecurilor de călătorie.
Noile reglementări care cuprind și obligativitatea montării camerelor de luat vederi cu sonor anulează un paragraf apărut în ordinul ANPC apărut în 15 iulie a.c. care spunea: „În cazul în care se efectuează operațiuni de schimb valutar cu monede sau bancnote uzate, rupte sau ieșite din uz, monede ori instrumente de plată exprimate în valută, de tipul voucherelor, a cecurilor de călătorie și altele asemenea, operatorul economic respectiv va afișa separat, nu-mai în interiorul casei de schimb valutar, cursul de schimb practicat”.
După ce, în vară, disciplinați, valutiștii suceveni au investit în panouri noi de formă și cromatică unică, pe care trebuie ca cifrele și literele să aibă o anumită dimensiune, noile reglementări nu le pică bine unora dintre ei. Parte și-au instalat camere video de mai multă vreme, pentru că au considerat măsura utilă în fața eventualilor infractori. În relația cu clienții însă, nu văd că noile investiții ar avea vreun folos.
„Am o chichineață de 2 mp, în care intră doar 2, 3 clienți pe zi. În cușca asta trebuie să pun acum și cameră de luat vederi, să iau și 30 de casete pe care să le păstrez o lună. O mulțime de bani. Nici la Arhivele Statului nu-i așa mare strictețe. O tâmpenie…”, crede Ovidiu G., șeful unei mici case de schimb valutar din centrul Sucevei.
„Ieri au vrut panouri noi, acum vor camere cu sonor. Parcă am fi ultimii hoți din lume. Mâine ce-o să mai fie? Să stăm la ghișeu cu cătușe la mâini și să mergem la baie cu însoțitor? Eu n-am avut niciodată vreo reclamație de la clienți, toate schimburile s-au făcut conform cotelor de pe panouri și toată lumea a fost mulțumită. Nu înțeleg ce au de dovedit cu camerele astea”, a afirmat și Gigi M., alt valutist sucevean.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: