Din calendarul popular

Brumărel (Octombrie)

Octombrie (Brumărel) este luna a opta din străvechiul ca-lendar roman, cu începutul anului la 1 martie, luna a doua din Anul bisericesc (biblic) și luna a zecea din calendarul iulian (stil vechi) și gregorian (stil nou). Calendarul popular consemnează această lună sub denumirea de Brumărel (diminutiv de la brumă), ca o aluzie la primele brume care încep să cadă și la răcirea treptată a vremii.

 

Lirica populară bucovineană a zugrăvit destul de fidel aspectul acestei luni: ,,Brumărel e necăjos și suflă rece /El pe unde trece pârlește /Și copacii îi gonește. /Frunză verde măr sucit /Rău e că a venit /Brumărel ce a pârjolit /Pădurea, runcul și câmpul, /De-a golit întreg pământul. /Când am plecat de la pădure, /Am lăsat o înverzită /Și-am găsit-o vestejită /Și de brume năpădită”.
Octombrie cuprinde activități economice specifice perioadei de trecere la iarnă: terminarea strângerii recoltelor de pe câmp, din livezi, pregătirea animalelor pentru iarnă, închiderea țarinelor pentru pășunatul devălmaș. Din punct de vedere spiritual, octombrie însemna în societatea tradițională exersarea unor rituri de trecere ce însoțeau ,,îmbătrânirea timpului” și care se regăseau, în conformitate cu o schemă obișnuită, în ceremoniile legate de anotimpul toamnei. Acestea erau rituri de separație, de trecere de la anotimpul călduros și de începere a anotimpului rece. Înainte, aceste rituri prezentau interes pentru oameni prin repercusiunile economice ale anotimpului, atât asupra vieții agricole, cât și, mai ales, asupra vieții pastorale. Aceste rituri de trecere aveau o corespondență în riturile destinate să asigure renașterea vegetației, după pragul constituit de încetinirea vegetală a naturii datorată toamnei, dar și să asigure reluarea vieții sexuale a animalelor în vederea creșterii numerice a turmelor.
Toate aceste ceremonii desfășurate în octombrie, în cadrul unor sărbători (Procoavă, Vinerea Mare, Lucinul, Sâmedrul), conțineau rituri de trecere, rituri directe sau indirecte, pozitive sau negative, de fecundație și de înmulțire a animalelor, toate deschizând sezonul pastoral fertil. Ele nu erau altceva decât mijloace pentru a obține o bună și garantată situație economică pentru păstori, toate statuate printr-o experiență modelată de timp.
Acum, în această lună în care natura vegetală era moartă, atenția se îndrepta nu numai asupra animalelor din gospodărie, dar și asupra unor divinități protectoare ale acestora, precum și spre îmbunarea divinităților protectoare ale lupilor (Lucinul) și meteorologice (Procoavă), răspunzătoare de acoperirea pământului cu zăpada, atât de necesară recoltelor anului viitor.
Pentru luna octombrie 2009, Calendarul pe șapte planete (valabil până în 2087) prevede următoarele: ,,1 până la 4 bine, 5 ploaie, 6 până la 26 bine, noaptea brumă, 27 zăpadă, 28 bine, 29 zăpadă, 30, 31 vânt”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Publicitate

 

Sumarul ediţiei: