Cazări la Universitatea Suceava

Notele dictează un loc mai bun la cămin

Dau șpagă pentru cazare cei cu note mici și care au cunoștințe „până sus”, după cum se vorbește printre studenți

Studenții care vor să locuiască în căminele Universității “Ștefan cel Mare” au făcut ieri cozi în fața centrelor de cazare de la căminele 1 și 2, încă de la prima oră a dimineții. Era vorba despre studenți din anii III și IV, care fuseseră programați la cazare pentru luni; astăzi este rândul celor din anii I și II, iar miercuri urmează cei de la masterate, familiștii și întârziații.

 

Pe la ora 11, la coada de la ușa Căminului de fete nr. 1 se avansa foarte încet. “Sunt aici de la ora 9 și nu se mișcă, nu am înaintat deloc”, ne-a spus o studentă în anul III.
Pentru a ocupa un loc în unul dintre cele 3 cămine ale universității, studenții “bătrâni” trebuie să facă cerere de cazare la sfârșit de an academic, dar asta nu e suficient, media obținută fiind cea care dictează ocuparea unui loc mai bun într-unul din cămine. “Dacă ai medie mare, cam 9,70, prinzi ce vrei, chiar un loc în Căminul IV, dacă ai de la 8 în jos, la celelalte”, ne-a spus o altă studentă. Studenții cu care am discutat ne-au garantat că pentru cazare nu au pregătit nicio șpagă. “Dacă ai intrat în cameră, abia după aia poți să ai probleme, acum șpaga este exclusă, fiindcă se ia în ordinea mediilor. Abia după aia vin unii cu note de 5 și 6 care vor cameră. Dar trebuie să știi cui să dai și să ai pe cineva care cunoaște până sus. Mai bine stai în banca ta”.
Până la finalizarea Căminului nr. 3, aflat în lucrări de reabilitare, universitatea a luat în calcul pentru repartizarea studenților 965 de locuri, în căminele nr. 1, 2 și 4. Dar și adăugând cele 176 care vor fi la Căminul 3, tot sunt mai puține locurile față de solicitări. Căminul de fete nr. 1 are o capacitate de 288 de locuri, în camere cu 4 paturi, prețurile de cazare pe lună variind între 40 și 205 lei de student. La Căminul de băieți nr. 2, sunt 337 de locuri, în 110 camere cu 3, 4, 6 și 9 paturi, tarifele fiind cuprinse între 55 și 220 lei. Căminul 4 are 240 locuri și cele mai bune și moderne condiții de cazare; aici sunt 70 camere cu câte 3 locuri și 15 cu câte două locuri, tarifele fiind cuprinse între 100 și 265 lei.
Tarifele variază întrucât sunt stabilite și în funcție de forma de învățământ (cu sau fără taxă), dacă studenții au părinți cadre didactice sau burse de la statul român.
La cazare, solicitanții trebuie să prezinte o copie după buletin sau cartea de identitate, iar cei cu părinți cadre didactice, provenind de la casele de copii sau care sunt orfani de ambii părinți trebuie să aibă documente doveditoare, semnate și ștampilate la zi.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: