Nomazi la bătrânețe

Doi bătrâni acuză un consilier local din Horodniceni că i-a înșelat când le-a vândut o casă în Botești > Gheorghe Saftiu și Maria Nacu spun că au dat 120 de milioane pe locuință, în timp ce consilierul Vasile Boariu susține că n-a fost vorba de niciun leu în plus față de cele 50 de milioane trecute în contract > După ce au vândut și casa cumpărată la Botești, bătrânii au ajuns să locuiască într-o colibă din scânduri pe un câmp din satul Dumbrava

 

Nomazi la bătrânețe

La 73 și, respectiv, 67 de ani, doi bătrâni suceveni au ajuns să trăiască într-o colibă din scândură de câțiva metri pătrați, construită de ei pe un câmp din satul Dumbrava, comuna Cornu Luncii. „E vai de capul lor. Au venit, s-au așezat acolo, fără știrea nimănui, și acum ce să le faci? Sunt bătrâni, unde să-i alungi?”, se întreba retoric una dintre funcționarele primăriei Cornu Luncii.
Gheorghe Saftiu și Maria Nacu sunt împreună de 16 ani și, printr-un concurs nefericit de întâmplări, au ajuns la bătrânețe să ducă traiul nomazilor, migrând dintr-o localitate în alta, pentru că nicăieri n-au reușit să prindă rădăcini. Mai rău, acum, în prag de iarnă, sunt în pericol să fie alungați și din locul unde s-au aciuat din vara trecută, pentru că nu au bani să cumpere pământul pe care și-au ridicat amărâta de bujlă.

„N-a mai vrut să recunoască după aia că i-am dat 120 de milioane”

Moș Gheorghe e de loc din Mălini, iar după ce s-a găsit cu Maria au locuit câțiva ani în localitate. Au făcut apoi împreună o căsuță la Vama pe o bucată de pământ moștenire a acesteia din urmă. Și de la Mălini și de la Vama au plecat însă pentru că, din ceea ce au spus ei înșiși, nu s-au mai înțeles cu neamurile pe partea de pământ ce le revenea fiecăruia. După anii locuiți împreună la Vama, cei doi au vândut casa și au crezut că se vor putea așeza, departe de neamuri, în satul Botești, comuna Horodniceni unde au luat acum trei ani o altă casă și câțiva ari de teren din jurul ei de la Vasile Gheorghe Boariu, pe atunci proprietarul barului din centrul satului Botești, în prezent consilier local la Horodniceni.
Moș Saftiu susține că a dat pe ea 120 de milioane de lei vechi, dar că ulterior a fost tras pe sfoară, rămânând și fără locuință, și fără bani. „Am cumpărat casa cu suma de 120 de milioane, bani care i-am dat la el în casă, de față cu Maria Nacu și soția lui Dorina Boariu. El s-a dus la notar la Fălticeni și a făcut actele. I-am spus să treacă suma completă, de 120 de milioane, dar el a trecut numai 50 de milioane. Când m-am dus să semnez actul de vânzare-cumpărare, am citit dar am văzut că nu-i bine și i-am cerut banii înapoi. El a zis că-mi trage lumină electrică de la stâlp în casă, de 35 de milioane și că 6 milioane sunt impozitul la stat, așa că am semnat. N-a mai vrut să recunoască că după aia i-am dat 120 de milioane și ui-te că sunt trei ani de când sufăr din cauza lui. L-am căutat la Botești, să meargă și el și nevasta cu mine la biserică și să jure că nu i-am dat banii ăștia, dar a fugit de mine”, a declarat Gheorghe Saftiu.
Cei doi bătrâni au revândut casa de la Botești, cu 50 de milioane de lei, exact cât scrie în contractul încheiat anterior cu Vasile Boariu, dar cu acești bani nu-și mai pot lua altă locuință, așa că au migrat din nou, în satul Dumbrava. „De un an stăm într-o colibă de scânduri, pe care am făcut-o noi pe pământul unui om din sat. Am stat acolo iarna trecută, dar noroc că nu a fost una grea. Avem un pat și o sobă din fier, mâncăm ce avem și când avem pe un scaun ce ne ține loc de masă. Dar o să ne scoată și de acolo că e pământul omului. L-am rugat pe proprietar să-mi vândă 10 ari să ne facem un bordei, un adăpost mai acătări, dar el ori vinde toată bucata de 50 de ari ori nu vinde deloc. De unde să-i dau eu atâția bani? Și uite așa am ajuns, la 73 de ani, să-și bată joc de mine oamenii”, a încheiat povestirea bătrânul Saftiu.

Consilierul Boariu neagă că a primit mai mulți bani, iar poliția a dat „neîncepere” împotriva lui

Întrebat despre tranzacția de acum 3 ani, actualul consilier Vasile Gheorghe Boariu a declarat că i-a vândut lui Saftiu casa într-adevăr, dar contra sumei de 50 de milioane de lei vechi, adică exact suma declarată în contractul de vânzare-cumpărare. „N-am nicio problemă cu bătrânul și nici vorbă de alți bani decât cele 50 de milioane de lei sau de vreo înțelegere să-i trag lumină în casă. Nu mi-a dat nimic în plus decât ce scrie în contract. Dar așa sunt ei. Pe unde au fost tot au avut probleme. Ba sunt furați, ba le vrea răul cineva, ba li se fac vrăji… În casa cumpărată de la mine au stat aproape doi ani dar au revândut-o pentru că iar aveau probleme cu vecinii”, a declarat Vasile Boariu.
Fără casă și fără bani, bătrânul Saftiu a mers până la București, reclamându-și necazul la mai multe instituții, după părerea lui, abilitate să intervină. O anchetă dispusă, pe problema reclamată, chiar de Inspectoratul General al Poliției Române s-a soluționat recent, dar în defavoarea lui. În urma cercetărilor, fără hârtii la mână, fără martori care să susțină că bătrânii au dat pe casă mai mulți bani decât e trecut în contract, autoritățile au dispus neînceperea urmăririi penale împotriva consilierului de la Horodniceni.

„Dacă nu pot cu legea, o să-mi facă Dumnezeu dreptate”

Situația celor doi bătrâni pripășiți la Dumbrava este dramatică în prezent. Au locuit până acum pe bucata de pământ ce aparține unui localnic, doar din bunăvoința acestuia. Se pare că bunăvoința bunului samaritean se apropie de sfârșit și nu va putea fi condamnat dacă vrea să-și elibereze proprietatea.
„Dacă mă scoate de acolo, n-am ce face. Ies în drum și zac acolo, fac greva foamei, mă duc iar la Guvern, la Băsescu dacă trebuie, că l-am votat ca să fie o lege și o dreptate în țara asta. Dar n-o să mă las pentru banul meu, să fiu batjocura cuiva. Și dacă n-o să pot cu legea, o să-mi facă Dumnezeu dreptate, pentru asta mă rog în fiecare noapte”, s-a oprit din vorbit, plângând, bătrânul Gheorghe Saftiu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: