CE trimite 4 milioane de euro pentru îndepărtarea urmărilor inundațiilor din iulie 2008

Pe fondul actualei instabilități guvernamentale, există puține șanse ca banii să ajungă în teritoriu până la venirea iernii, pe durata căreia, sub nicio formă, nu mai pot fi făcute lucrări de reabilitare la infrastructura afectată de calamități > „Urmează ca memorandumul să fie aprobat în guvern, pentru ca, ulterior, să putem beneficia de aceste fonduri”, precizează președintele CJ, Gheorghe Flutur

 

Comisia Europeană (CE) a orientat spre București fondurile solicitate pentru eliminarea efectelor inundațiilor de proporții din Moldova de la finele lui iulie 2008. Anunțul a fost făcut ieri, într-o conferință de presă, de președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, care spune că județul pe care îl administrează va beneficia, cu destinația amintită, de aproape 4 milioane de euro. Pe fondul actualei instabilități guvernamentale, există șanse mici ca banii să ajungă în teritoriu până la venirea sezonului rece, pe durata căruia, sub nicio formă, nu mai pot fi făcute lucrări de reabilitare la infrastructura afectată de calamități. Aceasta și în condițiile în care – spune dl Flutur – Secretariatul General al Guvernului elaborează, încă, memorandumul privind repartizarea sprijinului financiar al Uniunii Europene. Gheorghe Flutur spune că ajutorul comunitar va fi destinat repunerii în funcțiune a obiectivelor la care revărsările de ape au făcut stricăciuni, respectiv a drumurilor naționale, județene, comunale și locale, a pasajelor, podurilor, podețelor, digurilor, apărărilor de maluri, pasarelelor, zidurilor de protecție, alimentărilor cu apă, canalizărilor, stațiilor de epurare, bazinelor de colectare, fântânilor, puțurilor de adâncime etc. „Urmează ca acest memorandum să fie aprobat în guvern, pentru ca, ulterior, să putem beneficia de aceste fonduri. Această aprobare vine ca urmare a demersurilor pe care noi le-am făcut în 24 februarie 2009, fiind aprobate de Comisia de buget-finanțe a Parlamentului European”, a spus Gheorghe Flutur, reamintind că ajutorul este de 11,7 milioane de euro, iar beneficiare fiind județele Suceava, Botoșani, Iași și Neamț, precum și județul Maramureș.
La finele lui februarie, dl Flutur a cerut și a obținut, în Comisia de buget-finanțe a Parlamentului European (PE) de la Bruxelles, activarea Fondului de solidaritate pentru județele din nordul și estul României afectate de calamitățile de la sfârșitul lui iulie 2008. Aceasta după ce, în august 2008, șeful CJ s-a adresat în scris europarlamentarilor români, cărora le-a solicitat să susțină, la PE, demersurile de deblocare a sprijinului financiar de urgență din Fondul comunitar „Solidaritatea”. Șeful administrației județene a făcut acest gest și în numele euroregiunii „Prutul de Sus”, Ucraina și Republica Moldova fiind, de asemenea, afectate de ape. O solicitare similară a fost înaintată și din partea Consiliului Regional de Dezvoltare Nord Est, al cărui șef este tot suceveanul Gheorghe Flutur, vizată fiind și ajutorarea județelor inundate din Moldova de dincoace de Prut. Dl Flutur a avut, în acest sens, și o întâlnire cu Georgio Ficarelli, oficial în cadrul reprezentanței Comisiei Europene la București.
Ploile torențiale și revărsările de ape din 24-29 iulie 2008, din județul Suceava au făcut stricăciuni în 7632 de gospodării. Potrivit unei analize a Consiliului Județean, prezentată pe 30 iulie 2008, 87 de locuințe ale populației fuseseră rase în întregime de pe fața pământului, două au fost mistuite de incendii provocate de descărcări electrice, două au fost afectate de alunecări de teren, iar alte 117 imobile de locuit erau gata să se prăbușească. Din cauza viiturilor, 10.137 de fântâni au ajuns de nefolosit. Distruse, în diferite proporții, au fost drumuri comunale în lungime de 1004 km, 2 km de drumuri naționale, 3 km de sisteme de alimentare cu apă și aproape 80 km de drumuri județene. Stricăciuni au suferit lucrarea Sapard de la Marginea, 81 de poduri, 563 de podețe, 95 de obiective social economice, 10 autoturisme, 12 linii electrice de medie de tensiune și 91 de posturi de transformare.
Șeful executivului județean, Gheorghe Flutur, informa că evaluările făcute au scos în evidență pagube de peste 300 de milioane de lei, precizând că la 100 de milioane de lei se ridicau stricăciunile la drumurile județene și podurile din administrarea CJ, iar diferența de 200 de milioane de lei se regăsea la drumurile comunale, podețe sau alte obiective din raza de competență a administrațiilor locale. Dl Flutur reliefa că, în cazul în care se iau în considerare și distrugerile suferite de diverse instituții, pagubele contabilizate se ridicau la circa 150 de milioane de euro.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: