În screeningul pentru depistarea cancerului de col uterin,

Muncă multă pentru numai 5 lei

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Suceava a cerut medicilor de familie și specialiștilor să-și depună candidatura pentru a fi implicați în desfășurarea programului de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin. Este vorba despre medici de familie, ginecologi și anatomo-patologi care, până cel târziu la 30 septembrie, trebuie să-și depună dosarele la DSP – Unitatea Județeană de Management (camera 214), în vederea selectării.

 

Potrivit DSP, medicii respectivi trebuie să depună la dosar certificatul de înregistrare în Registrul unic al cabinetelor medicale, autorizația sanitară de funcționare sau, după caz, raportul de inspecție eliberat de autoritatea de sănătate publică, numărul contului deschis la trezorerie sau la bancă, codul unic de înregistrare sau codul numeric personal, dovada de evaluare a furnizorului, dovada asigurării de răspundere civilă în domeniul medical atât pentru furnizor, cât și pentru personalul medico-sanitar angajat, valabilă la data încheierii contractului, precum și documente care fac dovada îndeplinirii criteriilor de eligibilitate prevăzute în actualele norme metodologice, corespunzătoare fiecărui tip de furnizor de servicii medicale. De asemenea, ei trebuie să prezinte și autorizația pentru prelucrarea datelor cu caracter personal privind starea de sănătate, emisă de Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Pentru alte relații, medicii se pot adresa la DSP Suceava la tel. 0230 514557, int. 140.
Având în vedere numărul crescut de decese cauzate de cancerul de col uterin, Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate au inițiat acest subprogram de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin, care se va desfășura începând din octombrie. În cadrul lui, femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani, asigurate și neasigurate, pot beneficia de consiliere și consult gratuit la un medic specialist de obstetrică și ginecologie în vederea depistării precoce a cancerului de col uterin, prin metoda frotiului vaginal.
Programul de screening pentru cancerul de col uterin durează patru ani, interval în care femeile sunt excluse din categoria cu risc.

Medicii de familie, pe post de “hârțogari”

Primă verigă a serviciilor medicale care se va implica în acest screening vor fi medicii de familie, la care femeile trebuie să se prezinte mai întâi pentru a afla care sunt pașii ce trebuie urmați mai departe.
Medicii de familie din Suceava nu sunt însă prea încântați, deoarece ei spun că vor avea din nou foarte mult de muncă cu aceste noi atribuții, mai ales că vor fi foarte prost plătiți, a declarat dr. Irina Badrajan, purtătoarea de cuvânt a Asociației Județene a Medicilor Generaliști Suceava: “Nouă ni se pare revoltător, fiindcă plata este extrem de mică, doar 5 lei de pacient, și vom avea mai mult rol de hârțogari: vom chestiona pacienta, vom întocmi fișe speciale care vor fi trimise la cabinetul ginecologului. După prelevarea frotiului, acesta va fi trimis la laborator pentru analiză, iar după aceea pacienta va reveni la noi cu rezultatul și, în funcție de rezultat, noi o trimitem mai departe. În plus, vom face și tabele pentru Casa de Asigurări. Iar programul de screening va fi în afara celui de consultații. Va fi încă o muncă în plus, că n-aveam destulă!”, a spus dr. Badrajan.
Deși pentru a fi cuprinși în activitatea de screening medicii trebuie să-și depună candidatura de bună voie, se aude că se încearcă convingerea lor prin cabinete, de către reprezentanții DSP, fapt neconfirmat însă.
Multe femei află mult prea târziu că suferă de cancer, din cauză că nu se prezintă la timp la medic, iar, indiferent de tratament, boala devine incurabilă. Potrivit datelor DSP, anul trecut, din cele 96 cazuri de cancer de col uterin prezentate, doar 30 au fost tratabile.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: