Avalanșă de soluții

CET Suceava ar putea fi preluată și modernizată de stat

Centrala Electro Termică (CET) Suceava ar putea fi preluată de sub tutela primăriei și modernizat de guvern, iar lemnul ar putea constitui combustibilul de bază pentru asigurarea agentului termic pentru locuitorii municipiului reședință a județului.

 

Anunțul a fost făcut ieri de președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, care a explicat că zilele trecute a ridicat problema “spinoasă” a încălzirii termice în coaliție, pentru a găsi soluții de finanțare a modernizării “de urgență” a centralei de la Suceava. “Soluția ar fi preluarea de către stat și modernizarea pe banii statului a celor 14 centrale, care apoi să fie date din nou primăriilor, pentru a le exploata într-un sistem eficient”, a declarat Gheorghe Flutur, arătând că în acest moment CET de la Suceava depinde doar de o sin-gură sursă de energie și anume cărbune. “Dacă, Doamne ferește, din diverse motive nu poți să aduci cărbune din Rusia sau din Africa de Sud, ai o problemă cu asigurarea încălzirii pentru iarnă a populației”.
Suceava este un județ care are resurse biomasă și lemn. Dacă lemnul ar însemna baza de consum, apoi diferența poate fi constituită și din gaz metan și alte surse. Dacă această materie primă s-ar putea asigura, ar însemna să stăm liniștiți, indiferent de fluctuațiile de pe piața externă”, este de părere șeful executivului județean.
Întrebat ce șansă are Guvernul României să preia 14 CET uri și să le și modernizeze în contextul crizei economice, președintele CJ Suceava a răspuns: “Totală șansă. Este vorba despre circa un miliard de euro. Dacă nu o vor face acum, peste doi ani de zile va fi prea târziu. Acest lucru trebuie să se facă ieri. Repede”.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, ne-a informat că modernizarea CET de la Suceava ar costa 25 de milioane de euro. “Noi avem o șansă enormă să valorificăm această sursă de combustibil care înseamnă lemn. Suceava este județul cu cea mai mare suprafață împădurită”, ne-a declarat Ion Lungu, arătând că statul ar trebui să preia cât mai repede centrala de la Suceava, adică până la finele acestui an.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: