La doi ani după moartea eroului de la Păiseni

„Cultul Eroilor” i-a înălțat un monument

Slt. p.m. Ion Grosaru a murit în Irak în septembrie 2007, după ce TAB-ul în care se afla a explodat din cauza unui dispozitiv artizanal > Camarazii cărora le-a salvat atunci viața i-au prezentat sâmbătă, la Păiseni, onorul

Sâmbătă, în satul Păiseni, comuna Cornu Luncii, a fost sfințit de un sobor de preoți condus de pr. cons. Gheorghe Brădățan, vicar administrator al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, monumentul eroului sublocotenent post-mortem Ion Grosaru. Evenimentul a venit la doi ani după ce militarul sucevean și-a pierdut viața în timpul unei misiuni în Irak.

 

Monumentul eroului sublocotenent post-mortem Ioan Grosaru (satul Păiseni

Inițiativa construirii unui monument la Păiseni au avut-o reprezentanții Asociației „Cultul Eroilor”, Filiala Suceava, imediat după funeraliile eroului, din septembrie 2007, realizarea lui nefiind deloc o treabă ușoară. Au promis mulți atunci că vor sprijini financiar această inițiativă, dar între timp s-au ales puțini cei care au și făcut-o, cu bani și materiale de construcție. Au răspuns chemării și rugăminților mai multe firme, administrația din Cornu Luncii, biserica, mai multe persoane din localitatea eroului.
Slt. p.m Ion Grosaru are acum un loc demn unde să odihnească și unde să fie pomenit de cei care au fost martori direcți sau indirecți ai eroismului său. 20 dintre foștii lui camarazi de arme, militari din cadrul Batalionului „Scorpionii Roșii” din Timișoara, împreună cu comandantul lor, i-au prezentat sâmbătă din nou onorul. Printre ei au fost și cei patru militari cărora Grosaru le-a salvat viața, sacrificând-o pe a lui.
Au participat la slujba de sfințire senatorul și deputații PSD de Fălticeni – Gavril Mîrza, Ion Stan și Cătălin Nechifor, vicepreședintele CJ Vasile Ilie, reprezentanți ai administrației locale, ai structurilor militare județene și naționale, ai Asociației Veteranilor de Război, ai Asociației „Cultul Eroilor”.
Fiecare a avut ceva de spus, în amintirea și în omagiul militarului sucevean, un viteaz cu suflet de poet, un om ce a ales cu seriozitate cariera militară, dar și care a scris versuri, cu aceeași pasiune cu care și-a făcut meseria.
Dincolo de cuvinte însă slt. p.m. Ion Grosaru a rămas în memoria tuturor ca un fiu și ca un frate iubitor, la fel cum va fi amintit ca un camarad pe care te puteai baza în teatrele grele de război cum au fost cele din Afganistan și Irak, acolo unde el și-a servit cu cinste țara și a și fost decorat. Din păcate, eroismul adevărat în astfel de războaie se recunoaște doar în situații fatale precum cea din 21 septembrie 2007.

În 21 septembrie 2007, Ion Grosaru a murit în Irak în urma unui act terorist

Ion Grosaru s-a născut la Fălticeni, în octombrie 1972, într-o familie ce avea să numere 7 frați. A îmbrățișat cariera militară, iar în 1995 a intrat în Batalionul 32 Infanterie „Mircea” din Timișoara. În 2005, militarul din Păiseni a plecat în Afganistan cu „Scorpionii Roșii”, cu misiunea de a asigura securitatea alegerilor din această țară. S-a întors de acolo decorat. Cu o medalie oferită de NATO pentru cei ce au luptat în slujba păcii și libertății.
În august 2007, Ion Grosaru a plecat în Irak cu Batalionul 32 Infanterie „Mircea” și o lună mai târziu era mort, la numai 35 de ani.
În dimineața zilei de 21 septembrie, în timpul unei misiuni de patrulare în apropierea localității Talil, TAB-ul în care suceveanul servea ca mitralior a trecut peste un dispozitiv improvizat. Grosaru a așteptat să iasă din TAB mai întâi camarazii săi, dar când să se salveze la rându-i bomba artizanală a explodat înăuntru.
Era anul în care eroul de la Păiseni hotărâse să se însoare, anul în care adunase deja destule poezii pentru un nou volum de versuri, era anul când, dacă ar fi scăpat cu bine din Irak, cariera sa profesională ar fi făcut un salt important.
Nimic din toate acestea nu s-a mai întâmplat, sublocotenentul p.m. Ion Grosaru înlocuind toate cu un monument alb și glorios, la care se vor opri din când în când cei care l-au cunoscut sau cei care nu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: