Primarul Lungu pleacă în Austria după centrale termice pe iarba-elefantului

În prima ședință a deliberativului local, municipalitatea își schimbă strategia de termoficare municipală în sistem centralizat > Demersul survine celor două tentative ratate de vânzare a pachetului de acțiuni de la Termica, nicio companie nearătându-se interesată să devină proprietarul CET de cogenerare

 

Municipalitatea suceveană își va reactualizează strategia de termoficare. Anunțul este făcut de edilul șef Ion Lungu, care a precizat, ieri, că un proiect de hotărâre în acest sens va ajunge pe masa consilierilor locali în ședința de la mijlocul săptămânii viitoare. Primarul spune că este vorba despre prevederile privind atragerea și implicarea capitalului privat în activitatea de la Termica Suceava. Dl Lungu reliefează că reprezentanții Consiliului Local în Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) de la Termica sunt împuterniciți în vederea studierii oportunității construirii unei centrale termice dimensionate la nivelul actualului consum municipal de energie termică. Aceasta, mai ales pe fondul dispariției consumatorilor industriali, CET funcționând, acum, la 30% din capacitatea proiectată. Noua centrală ar putea să folosească inclusiv biomasă, președintele Consiliului Județean Gheorghe Flutur având, deja, o primă întrevedere pe această temă cu societatea specializată Kelag din Austria. Ocupantul fotoliului din Areni reliefează că noua centrală ar trebui să furnizeze în sistemul centralizat de termoficare, în perioada de vârf, adică cea de iarnă, cel puțin 200.000 de gigacalorii. Pentru a nu rămâne în pană din acest punct de vedere, Ion Lungu nu exclude construirea unei centrale mixte, atât pe biomasă, cât și pe păcură. În consecință, în luna octombrie o echipă a primăriei urmează a se deplasa în Austria, pentru a vedea cum funcționează centralele pe resturi vegetale din vest. „Am avut o strategie de privatizare care nu a dat roade la Termica. Vrem să ne convingem la fața locului că centralele pe biomasă sunt viabile și că pot asigura necesarul de termoficare al municipiului Suceava”, a conchis primarul Ion Lungu.
Zilele acesta, șeful administrației județene a primit reprezentanții firmei austriece Kelag, care i-au făcut o ofertă de producere la Suceava a energiei termice pe bază de myscanthus, combustibil cunoscut și ca iarba elefantului. Demersul de schimbare a strategiei survine celor două tentative ratate de vânzare a pachetului de acțiuni de la Termica, nicio companie nearătându-se interesată să devină proprietarul CET de cogenerare. După eșecul înregistrat, edilul șef Ion Lungu avansa varianta producerii energiei termice la vechile cazane de apă fierbinte (CAF) de la Ambro. Însă, punerea în funcțiune a instalațiilor din anii 60 necesită cheltuieli de reabilitare și modernizare de până la 20 de milioane de euro, echivalentul construirii de la zero a unei noi centrale.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: