În cadrul unei întâlniri dintre deputați și suceveni

Parlamentarii au fost cam puși la zid

Doar un singur deputat din cei zece din Suceava care ar fi putut să vină s-a prezentat, ieri, la întâlnirea cu societatea civilă, întrunire organizată de Centrul de Diagnoză Comunitară Suceava, în ideea ca toată lumea să afle cu ce se ocupă deputații și ce au făcut ei pentru suceveni până acum.

 

Este vorba de Sanda Maria Ardeleanu, familiarizată deja cu Proiectul “Un deputat pentru fiecare”, desfășurat de centrul menționat începând din primăvară, proiect în cadrul căruia a avut loc întâlnirea. Deputata a fost nevoită să facă față și plângerilor unor participanți făcute la adresa primarului Ion Lungu și să “încaseze” reproșuri pentru toți parlamentarii.
Deputatul Ion Balan și-a trimis la întâlnire șeful de cabinet, iar senatorul Orest Onofrei și-a trimis și el șeful de cabinet, deși au fost invitați doar deputați.

…”Nimeni nu ne bagă în seamă”

Mai interesați de problematică au fost reprezentanți ai societății civile – ong-uri, asociații, șefi de instituții și simpli cetățeni, care chiar au intervenit și și-au exprimat păsurile și opiniile, chiar dacă acestea nu au fost tocmai la obiect. Astfel, unul dintre participanți s-a legat de programul de reabilitare a trotuarelor și intrărilor de bloc realizat Primărie, reclamând că “la toate celelalte blocuri au fost realizate, numai la G 53 nu, pentru că acolo stă socrul unui deputat PSD”. El a rugat-o pe doamna Ardeleanu să intervină pe lângă primar, iar aceasta a promis sprijin. Aceeași persoană s-a plâns că a depus un dosar la președintele Camerei Deputaților, prin care semnalează “abuzurile politice făcute la adresa mea” și nu a primit niciun răspuns. “Consider că deputații sunt aleși de noi și nu rezolvă nimic pentru noi. Eu, care am muncit o viață, am o pensie de mizerie, iar deputații au milioane. Noi suntem oameni din popor și nimeni nu ne mai bagă în seamă după ce votăm”. Un alt sucevean, și tot referitor la primar, a spus că este deranjat de faptul că la ședințele CL, care sunt publice, “primarul și secretarul stau cu spatele la oameni”: “Noi chiar i-am spus asta primarului și ne-a răspuns că e din cauza panoului, iar dacă îl schimbă bate lumina prost. Este un dispreț total. Nu mai spun cum vorbește când îi spunem o problemă de-a noastră”.
Observând că discuția o ia în serios în direcția administrației locale, deputat Ardeleanu a propus glumind coordonatorilor de proiect să inițieze un altul, intitulat “Un primar pentru fiecare”.
După ce coordonatoarea proiectului, Magda Sniatowschi, a întors discuțiile spre sensul firesc spunând că trebuie “să ne ferim de atacuri la persoană și catalogări”, discuțiile s-au reașezat pe făgașul dorit, adică pe un cadru potrivit de comunicare între suceveni și aleșii lor, deputații, chiar dacă aceștia au fost reprezentați de unul singur.

“Nu avem statutul de a fi respectați”

Prezent la întâlnire, caricaturistul Mihai Pînzaru-PIM a vorbit de statutul de cetățean european pe care ar trebui să-l simțim că-l avem fiecare dintre noi odată ce am intrat în UE și despre ce ar trebui să facă parlamentarii noștri ca să ne simțim și noi europeni: “De 3 ani suntem în Europa, dar ce fac aleșii noștri pentru a ne simți europeni? Singura noastră satisfacție e că putem pleca în străinătate cu buletinul, nu putem vorbi de asigurarea unor condiții minime, europene, de trai. Care e diferența dintre valoare și conjunctura politică? Sunt oameni dați afară pe criterii politice, lumea nu mai știe ce să creadă, oamenii tremură să nu fie dați afară. Suntem la fundul sacului. De ce am ajuns aici știu doar aleșii noștri. Nu avem nici statutul de a fi respectați, nu te respectă nimeni”.
În fața celor spuse, Sanda Maria Ardeleanu și-a arătat disponibilitatea de a încerca să rezolve problemele semnalate, de a sprijini organizațiile în realizarea unor proiecte: “Consider că rolul meu e de a încerca să fac cât de puțin în fiecare zi, pentru ca toți cetățenii care vin către mine să fie ascultați și să aibă speranța că pot fi ajutați. Lucrăm în sprijinul cetățenilor și misiunea noastră este să facem legi, dar avem obligația să preluăm și să rezolvăm problemele care ni se prezintă. Toate solicitările care vin către mine, nu numai de la noi, ci și din alte județe încerc să le rezolv, nu s-a întâmplat să vină vreo solicitare la mine și să nu răspund”.
Potrivit Magdei Sniatowschi, Proiectul “Un deputat pentru fiecare” este unul pilot în țară, fiind finanțat de Camera Deputaților. “Ne-am propus să îmbunătățim oarecum comunicarea între suceveni și deputați, pornind de la ideea că România are o prezență scăzută la vot. Probabil că nu există comunicare între clasa politică și oameni”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: