Ilie Dan – continuitate lirică

Și în ultimul volum de poezie – Insomnia ploilor, Editura Quadrat, Botoșani, 2009 – Ilie Dan își continuă „programul” liric din ultimii ani în distihuri (îndeosebi), catrene și cvintete, unele dintre primele foarte apropiate prozodic de hai-ku.

 

Avându-i în vedere temperamentul exploziv și ardent, practicarea extinsă a acestor structuri este o performanță rară – o performanță a rigorilor disciplinatoare de travaliu creator.
Volumul Insomnia ploilor cuprinde două cicluri, dar între acestea nu sunt deosebiri substanțiale. Ca și în Vitralii (aceeași editură, 2008), dominanta lirică este confesarea credinței, Iubirii și reflecției asupra propriei existențe: „Am crezut și cred, chiar trist puțin, / În Dumnezeu, Iubire și-n Destin!…” Cel mai mult este preocupat de definirea / figurarea și acreditarea iubitei ca „rodul unui pom sfințit”, coborâtoare „din zenit de soare”, „pedeapsa dulce hărăzită din senin / Sau (o incertitu-dine – n. n.) tăria florii ascunsă în venin”, dar și ca regeneratoarea sa, căci pașii ei îi împarte pe amândoi „Între viață și moarte” și, pe când el „orbecăiește” prin genuni, ea îl ispitește cu verdele Iubirii-Minune; „În caleașca nopții, tropotind prin rouă” printre stele, simte lumina spintecându-l în două: „Una e-un fulger – ești tu, / Cealaltă e bruma, numai a mea!…”; „Tu – curcubeu zămislit cu zâmbet de rouă și cer, / Eu – o statuie cu suflet, arzând pe sub ger!…”; „Cu amintiri, să mă

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: