Hoții de marcaje montane lovesc din nou

Potrivit precizărilor Serviciului Public Salvamont al județului Suceava, în prezent, siguranța turiștilor este din nou periclitată în munți de indivizi inconștienți, care au furat stâlpii de marcaj de pe traseele montane și continuă să o facă.

 

În masivul Giumalău acest fenomen este pregnant, iar pe vreme nefavorabilă turiștii pot fi în pericol real. În masivul Rarău a fost furat tocmai stâlpul care susținea un indicator important, prin care se anunța interdicția de acces pe ruta Izvorul Alb-Rarău din cauza drumului accidentat și a obstacolelor. Hoții au și prostul obicei de a arunca sau plasa în alte poziții indicatoarele, ceea ce sporește pericolul.
Salvamontiștii au amplasat stâlpi de susținere a marcajelor acolo unde acestea nu pot fi plasate direct pe stânci sau pe arbori ori unde marcajele riscă să nu poată fi observate altfel pe vreme nefavorabilă. Lipsa lor poate deruta turiștii, care se pot rătăci cu ușurință și se pot accidenta. Totuși, prin munți circulă persoane care se arată mai interesate de stâlpii metalici buni pentru garduri private decât de viața semenilor lor și chiar fac eforturi serioase pentru a extrage, tăia și transporta bucățile de metal.
Conform spuselor șefului salvamontiștilor suceveni, Voicu Raia, fenomenul „se întâmplă în mod deosebit atunci când urcă sau coboară turmele la stânele din zonă”. De altfel, anul trecut chiar salvamontiștii au găsit șapte dintre stâlpii furați la o stână. Dacă până acum nimeni nu a pățit nimic după astfel de faptă și pericolul a fost eliminat prin simpla înlocuire a stâlpilor de către salvamontiști, pe cheltuială publică, făptașii cred că au scăpat și au reluat aceleași practici.
Sustragerea stâlpilor reprezintă însă o infracțiune de furt ca oricare alta iar autorii pot fi descoperiți relativ ușor, pentru că stâlpii sunt confecționați dintr-un aliaj special.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: