Șold la șold

Alina, Alina, mi-ai păpat hemoglobina…

Ieri, în dricul amiezii, la Notariatul dnei Ilie din Suceava, un grup frenetic de entuziaști ai Thaliei (zeița proteguitoare a branșei ce-și dă viața pe scândură) a dat cu subsemnatul, prin iscălituri… istorice, la constituirea Asociației Teatrale Bucovina.

 

Fie într-un ceas bun! Suceava a avut teatru, Suceava merită o asemenea instituțiune, care să contribuie la primenirea, asanarea și vitalizarea spațiului cultural și artistic al urbei. E de bine, că-n pofida unui car întreg de poticneli legitime și obligatorii inerții, inițiativa a căpătat contur din ce în ce mai apăsat și răspicat, iar intrarea – deplină – în legalitate nu e, iată, decât un fapt iminent! Deja sediul există, grup de conducere – așij-derea. Ba, s-au ochit și niscai personagii ajutătoare chiar din flancurile de top ale genului (dacă pomenesc aci, frugal, numele și… renumele unui Vladimir Găitan, mi se pare îndeajuns de convingător!).
Hotărât lucru, toată trebușoara asta e pe bu-ne, iar peste nu chiar tare multă vreme la vale, vom avea și niscai bibliografie (deja sunt în lucru două cărți închinate genului, numai bune de încredințat tiparniței) și chiar vreo premieră și ieșire la lupte! Dorim din tot lăuntrul ființei succes nobilei porniri! Bucuros că – poate și astfel –, la cote artistice onorabile – urbea noastră să iasă și mai biruitoare din lupta cu… inerția, cu gustul cel prost, cu manelele și șușanelele! Omnipotente, omniprezente…
ADELANTE! Carevasăzică…
Și, vorba aia de când lumea (mă rog, de-acu două sutare anișori), rostită de Iancu Văcărescu:

V-am dat teatru, vi-l păziți
ca un lăcaș de muze,
cu el curând veți fi vestiți,
prin vești departe duse.
În el năravuri îndreptați,
dați ascuțiri la minte,
podoabe limbii noastre dați
cu românești cuvinte…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: