Încă o șicană în coaliția județeană

Aleșii PSD resping proiecția bugetară de perspectivă a administrației județene a PD-L

Consilierii județeni social-democrați s-au abținut la votul pentru propunerea estimativă de 50 de milioane de lei, sumă care ar urma să fie repartizată de Consiliul Județean din cota de 20% alocată de Direcția Finanțelor Publice > Cu toate că este vorba doar despre simple jaloane bugetare, cererile primăriilor au depășit de 8 ori resursele pe care județul ar avea posibilitatea să le împartă conform normativelor de specialitate

 

Aleșii județeni au votat ieri, în ședință extraordinară, o propunere de buget pentru anul 2010. Deliberarea survine imperativului transmiterii către Direcția Generală a Finanțelor Publice, până ieri, a hotărârii legislativului județean a sumei defalcate din taxa pe valoarea adăugată, precum și a celei alocate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale pe anii 2010-2013, conform scrisorii-cadru privind contextul macroeconomic și metodologia de elaborare a proiectelor pentru intervalul menționat.
Președintele executivului județean, Gheorghe Flutur, a informat plenul că este vorba doar despre o estimare a necesarului financiar a cărui competență de distribuire revine autorităților județene. Dat fiind intervalul scurt scurs de la primirea înștiințării și data de transmitere a hotărârii cu prevederile bugetare în cauză, unele dintre primării nici măcar nu au trimis fundamentarea cu solicitările de echilibrare a bugetelor locale. „La unele unități administrative, aproape că am smuls cu forcepsul o propunere de buget pentru anul 2010”, relevă șeful administrației județene. Dl Flutur remarcă faptul că cererile din teren depășesc de circa 8 ori resursele financiare pe care Consiliul Județean le poate împărți, în concordanță cu ceea ce Direcția de Finanțe pune la dispoziție. Astfel, față de cota de 20% ce va fi distribuită de administrația județeană, preconizată la 50 de milioane de lei, primăriile au înaintat propuneri de aproximativ 400 de milioane de lei.
Social-democrații au cerut amânarea dezbaterilor, reclamând neconcordanțe flagrante la repartizarea sumelor din TVA pe localități.
Președintele Flutur precizează că la avansarea necesarului de 50 de milioane de lei s-a ținut cont de cererile administrațiilor locale, dar și de resursele limitate. „Am avut în vedere proiectele în derulare, dar și unele primării care sunt în dificultate și pe care va trebui să le ajutăm”, a subliniat șeful executivului județean, punând în vedere că sumele propuse sunt estimative și că urmează a fi reevaluate pe parcurs, funcție de gradul de încasare a creanțelor bugetare.
Șeful grupului politic al aleșilor PSD din deliberativul județean, Gheorghe Iacob, a reclamat primirea cu întârziere a proiectului supus dezbaterii, motiv pentru care Comisia de finanțe nu a putut face o analiză minuțioasă și lua o decizie în cunoștință de cauză. Din acest motiv, consilierul social-democrat a cerut o amânare cu 2-3 zile a votului, astfel încât să se vină în fața plenului cu „lucruri concrete”. „O privire fugitivă asupra modului de repartizare, scoate în evidență neconcordanțe flagrante”, a reliefat Gheorghe Iacob. Domnia sa a

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: