Subvențiile pe exploatațiile de oi și capre, abia de la 1 noiembrie

Prin controale și supracontroale, lucrătorii APIA verifică realitatea din teren cu declarațiile fermierilor din cererile de acordare a sprijinului statului

 

Plățile pe exploatațiile de ovine se vor face cel mai târziu de la 1 noiembrie, anunță Lya Chiriac, șeful Serviciului „Ajutoare de stat și măsuri de piață” al Agenției pentru Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA). Potrivit oficialului APIA, astăzi expiră controlul pe teren la cele 174 de exploatații stabilite, la nivel central, ca eșantion reprezentativ pentru județul Suceava. La fel se întâmplă și cu supracontrolul la 2 ferme eșantionate, o comisie făcând, de asemenea, o evaluare la cererea unui dintre proprietarii solicitanți ai subvenției. „Se verifică, în teren, exactitatea datelor declarate. Animalele pe care le-am găsit în teritoriu, noi le căutăm în baza de date. Dacă acestea există și în cerere, și în teren, și în Registrul național al exploatațiilor, atunci se acordă subvențiile prevăzute de lege”, evidențiază dna Chiriac, adăugând că achitarea drepturilor se va face după perioada de validare de 1 lună. Astfel, în timp ce crescătorii de bovine și-ar putea lua banii începând cu 1 octombrie, la ovine fondurile vor fi disponibile abia o lună mai târziu. Dna Chiriac informează că sprijinul financiar pe cap de ovină, caprină sau bovină se stabilește prin împărțirea sumei prevăzute la nivel național cu această destinație, la numărul total de animale din cererile validate ale fermierilor. În 2008, deținătorii eligibili de oi și capre s-au ales cu 43,8 lei pe cap de animal, în timp ce crescătorii de bovine au beneficiat de 495 de lei pe cap de animal.
Prima pe cap de animal la ovine și caprine se acordă producătorilor agricoli care dețineau, la data de 31 martie 2009, un efectiv de cel puțin 50 de capete ovine femele, respectiv 25 de capete caprine femele, cu vârsta minimă de un an. Conform legii, plățile naționale directe complementare se acordă sub forma primei pe exploatație la bovine și primei pe cap de animal, la ovine și caprine. Regulamentele europene prevăd un control administrativ în Registrul național al exploatațiilor pentru toate exploatațiile și efectivele de animale pentru care s-a solicitat sprijin. În plus, pentru speciile ovine și caprine este obligatoriu un control și un supracontrol la fața locului. Trebuie menționat că, pentru anul 2009, prima la bovine se acordă și producătorilor agricoli cu exploatații nou înființate (cu minim 3 capete) în perioada 1 februarie 2008-31 ianuarie 2009.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: