Zâmbete din Bucovina

Rapsodul popular câmpulungean Simion Tudurean a scos de sub tipar un al doilea volum de „Zâmbete din Bucovina”. Lucrarea, originală în felul său, este o colecție de legende, anecdote, satiră și pamflete, exprimate în versuri naive, dar incisive.

 

Pentru că scrierile au fost adunate de-a lungul vremii, pentru cititorul neavizat este surprinzător că autorul laudă de zor anumite personaje politice sau publice în unele versuri, pentru a critica zelos aceleași personaje în altele. Primari, funcționari publici, medici și alte personalități locale reprezintă tot atâtea subiecte pentru controversatul condeier. Pentru cunoscătorii oamenilor și locurilor la care autorul face referire, aceasta nu este însă decât o dovadă a adaptării cronicarului popular și opiniilor sale la perioadele pe care le-a parcurs comunitatea la care se referă versurile.
Fără a fi doar o cronică acidă în versuri a puternicilor unei perioade, volumul oferă și un amestec surprinzător de atitudini față de locuri, oameni și metehnele lor, chiar dacă aceștia nu au legătură cu administrația ori politica. Legenda Câmpulungului în versuri este considerată piesa de rezistență a volumului, în timp ce alte poezioare ironice șochează prin referirile indecente la viața privată.
Citit cu plăcere de publicul amator de picanterii și bârfe amuzante, criticat vehement de alți cititori rafinați sau poate doar lezați de stilul prea direct al autorului, Simion Tudurean spune că nu se oprește aici. După o viață în care a ajuns „să se exprime în versuri și când doarme”, după cum el însuși precizează, autorul a anunțat că pregătește și un al treilea volum „incendiar”.

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: