Locuri „gârlă”, în toamnă, la Universitate

583 de locuri la zi și 65 la ID sunt disponibile începând de astăzi la “Ștefan cel Mare” din Suceava > Nouă specializări n-au strâns în vară nici măcar de-o grupă de studenți, fiecare > Master acreditat la USV doar la 23 din cele 53 de programe din cadrul instituției

 

Universitatea “Ștefan cel Mare”

Astăzi încep înscrierile pentru a doua sesiune de admitere la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava. Sesiunea de înscriere începe pe 9 septembrie și se încheie pe data de 18, înmatricularea „bobocilor” ce vor începe anul universitar la 1 octombrie urmând a se face între 21 și 25, luna aceasta.
Pentru sesiunea din toamnă au rămas în cadrul USV locuri „gârlă”, neocupate din vară fiind nu mai puțin de 583 la studii de zi și alte 65 la ID. Masteranzii – cu treaba lor, universitatea având însă și pentru ei 1067 de locuri disponibile.

Nici măcar de-o grupă

Din prima sesiune, câteva facultăți sucevene nu au reușit să adune studenți nici cât să poată constitui o grupă, fiecare.
Nouă specializări – patru din cadrul Facultății de Istorie Geografie și cinci din cadrul Facultății de Litere și Științe ale Comunicării – se află în această situație, având disponibile începând de astăzi, locuri la discreție. Este cazul Muzeologiei, unde au existat 25 de locuri, dar s-au înmatriculat din vară doar 5, al secției de Filozofie – unde s-au ocupat doar 3 din cele 24 de locuri, al celei de Biblioteconomie – cu 4 studenți pe 20 de locuri. Cea mai neatrăgătoare specializare a fost în vară cea de Științe Politice unde, din cele 44 de locuri disponibile, s-au ocupat abia 6.
La fel de puțin tentante în prima sesiune s-au dovedit și specializările Limbi moderne aplicate, Studii americane și Ucraineană, unde s-au înmatriculat în total doar 17 „boboci” și unde mai sunt o mulțime de locuri neocupate. Româna-Spaniola și Româna-Italiana au din vară numai jumătate din efectivele disponibile pentru anul universitar 2009 – 2010.

Doar două facultăți de la „Ștefan cel Mare” și-au realizat cifra de școlarizare

Cu excepția facultăților de Științe Economice și Administrație Publică și, respectiv, Silvicultură, toate celelalte șapte din cadrul universității sucevene au încă locuri „de dat” în această toamnă posibililor candidați. Cea de Istorie-Geografie, facultate cu tradiție la Suceava, are locuri la discreție, pentru că în vară, din cele 526 de locuri, s-au ocupat mai puțin de jumătate, respectiv 236. Păstrând proporția, la ID este cam aceeași situație, fiind disponibile înscrierilor care au început astăzi 65 din cele 180 de locuri scoase la concurs. La facultățile de Științe ale Educației și Litere mai sunt, de asemenea, 64 și, respectiv, 54 de locuri. Facultățile tehnice au și ele porții generoase de oferit studenților din anul I, cea de Inginerie Electrică fiind disponibilă cu 89 de locuri, cea de Inginerie Mecanică – cu 45, iar cea de Inginerie Alimentară – doar cu 4.
Mai sunt locuri de toamnă și la Facultatea de Educație Fizică și Sport, 37 la număr. Pentru candidații acestei facultăți menționăm că probele de aptitudini se vor susține pe data de 19 septembrie, a doua zi după data limită a sesiunii de înscriere.

USV are acreditare doar pentru 23 de programe de master din 53 disponibile

Universitatea „Ștefan cel Mare” desfășoară 53 de programe de studii universitare de masterat și are, pentru toamna lui 2009, 1067 locuri libere la acest nivel de studiu. Conform listei publicate de Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior (ARACIS), doar 26 dintre acestea sunt acreditate.
Nicio problemă la facultățile de Inginerie Alimentară, Silvicultură și Litere, unde toate specializările se regăsesc pe această listă. În cadrul Facultății de Istorie și Geografie, însă, din 11 programe de master disponibile, doar două sunt acreditate, cele de la Românii între Orient și Occident și Fenomene geografice de risc și dezvoltare durabilă.
Facultatea de Științe Economice și Administrație Publică a Universității „Ștefan cel Mare” are alte 10 specialități de master, figurând ca acreditate pe lista ARACIS doar Management și administrarea afacerilor, Administrarea afacerilor europene, Contabilitate și audit financiar, Management și administrație europeană și Management și audit în afaceri și administrație.
Științele Educației au acreditate doar programele de master Managementul instituțiilor educaționale și, mai nou, Comunicare didactică.
Candidații masteranzi în Inginerie Electrică și Mecanică trebuie să știe că, din 21 de programe la aceste două specializări, sunt acreditate doar două, și acestea la „mecanică”, anume Ingineria calității și siguranța muncii și Tehnologii și echipamente moderne de prelucrare.
Oficialii universității sucevene au ținut să menționeze însă că specializările neacreditate nu sunt și fără perspectivă, pentru că fie sunt în curs de a primi acreditarea, fie nu au încă numărul de promoții necesare pentru a depune dosarele în vederea obținerii ei.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI