Kinetoterapia la Suceava

Medicina curativă, empirică, are vârsta omului și a suferințelor sale și s-a afirmat din antichitate prin figuri ilustre ale practicii medicale: Hipocrate, din insula greceasca Kos (460-375 î.Hr.), și mai apoi Galenus (130-200 d.Hr.), de asemenea grec, medic și filosof și încă mulți alții.

 

Evoluția cunoașterii și mai ales descifrarea cauzelor bolilor contagioase în secolul al XIX-lea, prin progresele bacteriologiei, pun problema profilaxiei, posibilitatea creării vaccinurilor specifice făcând loc unui entuziasm delirant prin credința în eradicarea bolilor contagioase, ceea ce, în mare parte, a și fost posibil.
Secolul al XX-lea umbrește treptat entuziasmul afirmat mai sus. Ritmuri antibiologice de viață prin evoluția într-o singură generație de la viteza carului cu boi la vitezele supersonice și cosmice, poluarea chimică, fizică, fonică și olfactivă, sedentarismul, supraalimentația sau alimentația dezechilibrată acreditează domeniul bolilor „de civilizație”: cardiovasculare, cancerul, bolile de nutriție, suferințele posttraumatice, patologia de mediu prin poluare ș.a.
Era necesară o nouă strategie după ce medicina de fază acută înregistra mari progrese, iar medicina preventivă devenise o necesitate acceptată. Invaliditățile lăsate de cele două războaie grevează tot mai mult bugetele de sănătate prin dependența multor tineri de îngrijiri complexe: reprofesionalizare, integrare într-o activitate productivă prin protezare și readaptare funcțională în funcție de restantul lor funcțional. În țările anglo-saxone, acest domeniu medico-social complex s-a numit reabilitare, în cele din sfera franceză, reeducare funcțională, nemții i-au zis nachbehandlung (adică post tratament), iar noi am admis termenul de recuperare medicală, fiecare denumire fiind criticabilă, dar nu acesta este fondul problemei, ci conținutul. La noi problema recuperării funcționale medicale s-a pus prima oară în 1968 și în două decenii s-a ajuns la circa 1000 specialiști în domeniu, revenindu-i balneofizioterapiei rolul de „navă amiral” a recuperării, ea deținând mijloacele naturale și artificiale necesare. Esența specialității devine kinetoterapia sau kinetoprofilaxia, kinetologia sau kinesiologia, termen introdus de Dally la Paris, însemnând știința sau studiul mișcării (de la gr. kinein – mișcare și logos – cuvânt, a studia, a vorbi despre).
Mai precis, kinesiologia este știința mișcării organismelor vii și a structurilor care participă la această mișcare. Încă în secolul I al erei noastre, poetul roman Decimus Iunius Iuvenal (60-140 d.Hr.) afirma relația cu dublu sens între sănătate fizică și cea mentală, opinia sa exprimată prin Mens sana in corpore sano având astăzi valoare aforistică și este deviză a educației fizice. Omul înțelept aspiră la o minte sănătoasă și la un corp sănătos. Admitem cu timpul și relația fiziologică și filosofică cu dublu sens între mișcare și viață. Organismul uman, încă din vremea lui Aristotel (384-322 î.Hr.), era considerat a fi pregătit pentru mișcare, filosoful grec din Stagira fiind primul care se minunează de eleganța și perfecțiunea mersului, posibil numai grație mușchilor care acționează articulații și pârghii.
Aparent „nimic nu e nou sub soare”, afirmația aparținând fiului și succesorului regelui David, Solomon (973-933 î.Hr.), de vreme ce despre rolul mișcării pentru menținerea sănătății și a tratamentului reumatismelor se spune și în „Vedele”, scrieri indiene de acum 3000 de ani.
La Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, prin perseverența unui colectiv condus de conf. univ. dr. Petru Ghervan, decanul Facultății de Educație Fizică și Sport, a luat ființă în 2003 specializarea de „Kinetoterapie și motricitate specială”. În vara abia încheiată, cea de-a patra promoție este dovada afirmării kinetoterapiei prin absolvenții conștienți că recuperarea prin exercițiu fizic este locul comun al deficienților prin boli reumatice cronice, boli ortopedice și neurologice, deficiențe ale aparatului respirator și, în perspectivă, readaptarea după boli cardiovasculare. Kinetoterapia este o componentă esențială a programului complex de recuperare de care ar trebui să beneficieze pacienții oricărei specialități medicale, fie ei copii sau adulți. Exercițiul fizic are și rol de prevenire a îmbolnăvirilor, de menținere a stării de sănătate, astfel încât kinetoprofilaxia se adresează persoanelor sănătoase.
Anul acesta, un număr de 59 de candidați au optat pentru specializarea „Kinetoterapie și motricitate specială” după admiterea în cadrul Facultății de Educație fizică și sport, ceea ce reprezintă peste jumătate din locurile de la specializarea Educa-ție fizică și sport. Pregătirea acestor studenți începe cu anatomia și fiziologia omului, biomecanica, evaluarea deficitului locomotor, cunoașterea fiziologiei efortului fizic la omul sănătos și la cel suferind devenind o veritabilă farmacologie a activității sistemului mioartrokinetic. Fiziologia respirației și a aparatului cardiocirculator sunt domenii fără de care însăși dirijarea efortului fizic terapeutic nu este posibilă.
La mijloacele terapeutice se adaugă balneofizioterapia, care facilitează refacerea actului de mișcare, universitatea fiind admirabil dotată în acest sens, iar perspectivele imediate depășind imaginația. Generațiile de kinetoterapeuți sunt suportul edificării unui nou concept de activitate și viață de care va depinde profilaxia și terapia multor boli inițiate și întreținute de factorii de risc pentru viața omului modern.

Dr. CLAUDIA BÎLHA, medic primar, doctor în științe medicale, prodecan al
Facultății de Educație Fizică și Sport Suceava
Dr. IOAN IEȚCU, medic primar, doctor în științe medicale, cadru didactic asociat la Facultatea de Educație Fizică și Sport Suceava

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: