Ghiozdanul, obsesia de septembrie a părinților

Rafturile marilor magazine și ale librăriilor s-au cocoșat sub greutatea ofertei de articole școlare > Prețurile sunt pentru toate buzunarele, dar niciun părinte nu scapă la început de an școlar de o cheltuială minimă de 400 lei > 45.046 de pachete cu rechizite gratuite vor ajunge la copiii din familii cu venituri medii și mici

 

Criză-necriză, fiecare elev sucevean începe luni anul școlar cu rechizite noi. Hipermarketurile și librăriile din Suceava au expus, încă de la sfârșitul lunii trecute, munți de articole școlare, „oferta” fiind cuvântul de ordine al marilor magazine. De la ghiozdane, caiete, stilouri și pixuri, truse matematice și minicalculatoare, până la rezerve de stilou, radiere și ascuțitori, rafturile se cocoșează și acum sub abundența acestor produse.
Părinții le-au cumpărat, unii din vreme, alții o vor face zilele acestea, pe ultima sută de metri, întreg „pachetul” școlar fiind asortat la buzunarul fiecăruia.
Elementarul caiet de română sau matematică poate costa și 0,65 lei, dar și 2 lei bucata, ultimele fiind dintre cele „de colecție”, cu coperți glasate, frumoase ca fețele unei ediții de roman celebru. Creioanele nu se mai cumpără la bucată, ci în țiplă, câte 6 sau 12 odată, toate la 12 – 15 lei setul. Stilourile bune se găsesc doar în librării, pentru că hipermarketurile le oferă pe cele mai populare, ochioase și ieftine, de 6 – 112 lei bucata. Pixurile, mai îndemână elevului măricel, sunt disponibile și la „kilogram”, câte 10-12 bucăți, de toate culorile, cu numai 2 lei pachetul.
Oferta de penare întrece imaginația oricărui copil, dar tot lărgimea buzunarului părintelui dictează când are de ales între produse simple la numai 1 leu bucata și de câteva zeci de lei, cât costă penarele supraetajate, supracompartimentate și care conțin deja toate cele necesare scrisului și desenatului.
Un ghiozdan poate costa pe mama și tata chiar 200 de lei, dacă fetița lor și-l dorește cu disperare pe cel „trendy”, cu imaginea celebrei adolescente americane Hannah Montana, dar și 20-30 de lei, dacă micuțul elev nu are mofturi și știe că nu-i de unde mai scump. Ghiozdanele cu troler însă, „anticocoașă”, preferate de câțiva ani deja, ajung la câte 50 – 70 de lei de fiecare. Uniforma reprezintă alt capitol al achizițiilor de septembrie fiind necesari pentru cumpărarea ei cam 30 de lei pentru cele ale fetelor din ciclul primar și 50 pentru băieți.
Când trag linia, părinții văd că n-au scăpat de o cheltuială de aproximativ 400 de lei, jumătatea din leafa medie, pe timp de criză, a unui sucevean.

Rechizitele gratuite, după 15 septembrie

Din păcate, cheltuielile de început de an școlar se prelungesc pentru adulți mult după 15 septembrie, deoarece copilul va avea nevoie de completarea manualelor lipsă, niciu-nul mai ieftin de 20 de lei, de uniforma de gimnaziu sau liceu ce urmează a fi făcută după modelul unic al unității școlare, ce va costa, în cel mai fericit caz, cam 100 de lei cu manoperă cu tot, de câte un trening și o pereche de pantofi de sport, ce costă, împreună, cam tot atât, de catalog, perdele, față de catedră și huse la bănci, dar am intrat deja în bugete mult mai complexe, ce țin de politica „managerială” a fiecărui colectiv de părinți.
Printre grijile achizițiilor obligatorii la începutul școlii, părinții primesc și două vești bune. Prima este că bugetul județean a alocat peste un milion de lei pentru exact 45.046 de pachete cu rechizite ce vor ajunge, până la 15 octombrie, la copii ale căror familii au un venit mediu net lunar pe membru, realizat în luna iulie, de cel mult 50% din salariul de bază, adică de 250 de lei. A doua, că elevii proveniți din familii nevoiașe, pot beneficia de ajutor social dacă își depun dosarele la școli până în data de 19 septembrie.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: