Sărbătoarea Ion Beldeanu, o sărbătoare a Societății Scriitorilor Bucovineni

Pe 21 august 2009, la Biblioteca Bucovinei ,,I.G. Sbiera” Suceava, Societatea Scriitorilor Bucovineni și-a sărbătorit președintele, pe poetul Ion Beldeanu, la împlinirea vârstei de 70 de ani. Au participat la eveniment și cititori ai revistei ,,Bucovina literară”, al cărei redactor-șef este de asemenea Ion Beldeanu, dar și alți intelectuali, care îl cunosc și stimează omul și scrisul.

 

Sărbătoarea Ion Beldeanu

o sărbătoare a Societății Scriitorilor Bucovineni

Prima parte a manifestării a adus la microfon, în mâinile și la inima lui Ion Beldeanu, într-un număr cu adevărat impresionant, felicitări, diplome de excelență, premii, cuvinte de prețuire, flori. Diplomele au venit din partea Societății Scriitorilor Bucovineni, Filialei Iași a Uniunii Scriitorilor din România, Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Național Suceava, Centrului Cultural ,,Bucovina” Suceava, Consiliului Județean Suceava – Complexul Muzeal Bucovina, Fundației Culturale a Bucovinei, ziarelor ,,Crai nou” Suceava și ,,Monitorul de Suceava”, revistei ,,Convorbiri literare” Iași, revistei și editurii ,,Plumb” Bacău. Cu acest prilej, pentru întreaga sa activitate publicistică și îndeosebi pentru trilogia ,,Bucovina care ne doare”, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România i-a conferit lui Ion Beldeanu Ordinul Ziariștilor Clasa I – Aur, printr-un document purtând semnătura președintelui UZP, superiorul Ordinului, prof. dr. Mihai Miron. Să adăugăm acestei distincții și diplomelor, mesajul de felicitare trimis de acad. Mihai Cimpoi, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova.
Concepută inițial ca o întâlnire literară ,,Scriitorul citește”, sărbătoarea, prin implicarea entuziastă a poeților Vasile Tărâțeanu și Ion Cozmei (care a fost și moderatorul manifestării), s-a bucurat de o participare extraordinară, ceea ce l-a îndreptățit pe Adrian Dinu Rachieru să-și exprime satisfacția pentru faptul că Suceava a găsit forța morală să treacă peste orice reticență și să fie unită, prezentă la sărbătoarea lui Ion Beldeanu, ,,un nume prestigios, un arhitect cultural”, iar pe Nicolae Cârlan, să mărturisească spre final că a avut sentimentul unei sărbători a breslei, a tuturor membrilor Societății Scriitorilor Bucovineni.
Dacă Daniel Hrenciuc și a exprimat aprecierea față de Ion Beldeanu pentru românismul lui, nu altceva a însemnat prezența la eveniment, din Chișinău, a poetului Arcadie Suceveanu (originar din Bucovina), vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, și din Cernăuți a poeților Vasile Tărâțeanu și Ilie Tudor Zegrea, președintele Societății Scriitorilor de Limba Română din Cernăuți, a prof. Doina Colesnicov și a maestrului fotograf Vasile Paladean. Astfel, Arcadie Suceveanu a vorbit despre certitudinea unor împliniri literare și publicistice, care i-au conturat lui Ion Beldeanu o imagine de scriitor inconfundabilă, scriitor ce a impus în lirica românească provincia ca topos, tărâm al stărilor sufletești, tărâm spiritual, iar în publicistică n-a contenit să atragă atenția asupra dramei bucovinenilor și a românilor din afara granițelor. Ilie Tudor Zegrea, amintind participanților că ,,noi suntem vii la Cernăuți, mai scriem câte o carte”, l-a felicitat pe boierul Ion Beldeanu și l-a chemat (odată cei 5 ani de interdicție fiind de-acum trecuți) să revină la Cernăuți, altminteri, ,,parcă ai fi supărat pe noi”: ,,Treaba lor e să ne facă probleme, a mai spus, aluzie la consecințele pe care el însuși a trebuit să le înfrunte venind la a 70-a aniversare a SSB, treaba noastră e să facem lucrul care trbuie făcut”. Același spirit de solidaritate sufletească și de condei a marcat și intervenția lui Vasile Tărâțeanu, care a vorbit despre o vocație luată în serios, despre o publicistică – ,,radiografie a necazurilor, durerilor și a foarte puținelor noastre bucurii”, despre respectul de care se bucură SSB (,,o organizație și a noastră, care ne face cinste”) și Ion Beldeanu, președintele ei, la Cernăuți: ,,Am fi venit mai mulți, dacă nu era și problema vizelor, și Mircea Lutic, și Grigore Crigan”. Cernăuțenii, inclusiv Arcadie Suceveanu, i au oferit un dar simbolic, o placă împodobită cu bisericile din Cernăuți, la care omul Ion Beldeanu să vină să se roage, pentru un viitor al românilor împreună.
Un moment distinct l-a constituit privirea serioasă, competentă aruncată asupra creației poetice a lui Ion Beldeanu de cunoscuții critici Adrian Dinu Rachieru – care l-a văzut ca pe ,,un poet important”, ,,un caligraf al melancoliei”, cu ,,un tragism difuz impregnat în poezia sa” (din păcate, ,,prea puțin vizibil pe plan național”) – și Mircea A. Diaconu – ,,un bacovian ironic”, ,,un luptător, deoarece continuă într-un spațiu atroce să scrie poezie, să se dedice poeziei, să slujească această instituție interioară”, Ion Beldeanu fiind ,,un personaj care și în poezie se construiește ca personaj; dacă ar fi locuit în Capitală și nu în Provincie (…), ar fi fost mai vizibil, dar nu cred că ar fi scris altfel”, iar poezia lui, ,,întotdeauna la margine, un strigăt”. Acestui moment i se subscriu și rândurile scriitorului ieșean Emilian Marcu, ,,Orașul în căutarea unui personaj”, și gândurile consacrate reportajului literar al lui Ion Beldeanu de Constantin Blănaru.
Cum luările la cuvânt au fost, fiecare, în felul ei, de reținut, dar cum spațiul nu ne-o permite, încercăm în continuare măcar să-i numim pe cei care i-au adresat urări de bine, în particular, ca monahia Elena Simionovici, de la Mănăstirea Voroneț, membră și laureată a SSB, scriitorul Dumitru Brăneanu din Bacău, poeta Carmen Veronica Steiciuc, farm. Maria Olar, cititoarea Silvia Duduman, din Spania, ș.a., și de la microfon: Calistrat Costin, Călin Brăteanu, Tiberiu Cosovan, Dumitru Cucu (care a apreciat contribuția vicepreședintelui său, Ion Beldeanu, la conducerea Fundației Culturale a Bucovinei), Rodica Mureșan, Alexandru Toma (care a evocat munca redacțională, împreună, la ,,Paginile bucovinene”), Elena-Brândușa Steiciuc (care spus despre președintele SSB că este ,,un luptător și un constructor cultural”), Ioan Iețcu (care s-a revăzut în concediu citind o carte de Ion Beldeanu), L.D. Clement (pentru care Ion Beldeanu a fost întâi o carte în biblioteca părinților și apoi primul scriitor în carne și oase pe care l-a cunoscut), Anica Facina, Gheorghe Patza, George Timu (un trio din Vatra Dornei plin de veselie, seriozitate și bucurie), Emil Ianuș, din Rădăuți (cu rondeluri și sonete dedicate aniversatului).
Relatarea noastre este datoare măcar cu două-trei fraze momentului poetic realizat cu lansarea cărții îngrijite de Ion Beldeanu, cartea prietenilor întru poezie cu care a preferat să-și marcheze aniversarea, ,,Autografe pentru

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: