Procurorii, învestiți să ancheteze minuscule matrapazlâcuri

Ieri, Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a confirmat rezoluția de începere a urmăririi penale propusă de I.P.J. Suceava privind-o pe o anume Iuliana B., de 35 de ani, din municipiul Suceava, pentru comiterea infracțiunii de emitere a unei file cec, fără completarea elementelor esențiale.

 

În sarcina învinuitei s-a reținut faptul că, în data de 16.06.2008, în calitate de administrator al unei societăți comerciale din Suceava, a emis o filă cec doar semnată și ștampilată, fără completarea celorlalte rubrici, ce a fost lăsată drept garanție pentru derularea unui contract încheiat cu o altă societate comercială din Suceava.
În data de 15.04.2009, fila cec a fost refuzată la plată de către bancă cu justificarea „clientul are contul închis”, suma refuzată la prezentarea la plată fiind de 19054,14 de lei. Deși, ulterior, societatea comercială a achitat în mai multe tranșe datoria de 19054,14 lei către partenerul de afaceri, acțiunea penală s-a declanșat, fapta nefiind prescrisă. Pedeapsa pentru această faptă este, potrivit Codului penal în vigoare, închisoarea de la 3 la 15 ani.
Tot ieri, Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuți a confirmat rezoluția de începere a urmăririi penale față de Cristian B., de 24 de ani, din orașul Vicovu de Sus, pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și fals în declarații.
În sarcina acestuia s-a reținut faptul că, în calitate de persoană fizică neautorizată, în perioada 2006-2008 a colectat de la diverși cetățeni de pe raza localităților Iacobeni, Vatra Dornei și Cârlibaba deșeuri feroase (tablă și fier), pe care le-a valorificat la un centru de colectare aparținând unei societăți comerciale din Bistrița, cu punct de lucru la Iacobeni, declarând în fals pe adeverințele de primire și de plată că deșeurile provin din gospodăria proprie și nu din alte surse. Tânărul „întreprinzător” s-a sustras în acest mod de la plata impozitului pe venit în cotă de 16% din venitul brut.
Prejudiciul adus bugetului de stat prin neplata impozitului pe profit și a TVA-ului aferent este de 685 de lei, ne-recuperat până în prezent. Firește că evaziunea fiscală împotriva marelui stat poate începe și de la 1 leu, dacă nu de la 50 de bani, dar parcă într-o țară și un județ ca Suceava, în care țepele și țepuitorii fiscului sunt de calibru ce ține, uneori, de ordinul miliardelor de lei vechi, acțiunea penală în sine, ținând cont și de specificul activității celui dat pe mâna parchetului e ca o frecție la un picior de lemn. Pardon, de fier.

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: