Retrospectivă asupra Bacalaureatului 2009

Fraudă, boicot, accident, scandal: „un pas spre normalitate”

Aruncând o privire în urmă asupra Bacalaureatului din acest an, ajuns acum la finalul ultimei sesiuni, constatăm că a fost un examen plin de întâmplări nemaiîntâlnite în ultimii 10 ani. Candidați prinși copiind și eliminați din examen, împreună cu supraveghetorii lor, eveniment soldat și cu un boicot de o oră a acestora din urmă, parole întârziate, accident la proba de sport, la care se adaugă și scandalul stârnit în urma sa de președintele comisiei de examen de la centrul organizat la “Samuil Isopescul”, prof. univ. Aurel Maxim, de la Cluj, care a “încondeiat-o” în raportul său pe directoarea colegiului, prof. Michaella Melinte, fiindcă nu i-a plăcut comportamentul ei.

 

Bacalaureat 2009

După toate astea, concluzia președintelui comisiei județene de bacalaureat, inspectorul general-adjunct al IȘJ Suceava Vasile Monacu, este și acum asemănătoare cu cea din perioada ce a urmat primei sesiuni: “A fost un bacalaureat care a început să se apropie de normalitate, chiar dacă unii sunt nemulțumiți”.
Reamintim că aproximativ 7000 de candidați s-au aliniat la startul bac-ului 2009, fiind implicați în examen circa 2000 de profesori supraveghetori, corectori, evaluatori.

Început fatal, sub semnul boicotului

Cu puțin înainte de începerea acestui examen național, asupra lui plana amenințarea sindicatelor din învățământ că profesorii supraveghetori vor face boicot, nefiind mulțumiți de plată.
Amenințarea a trecut ca o “boare”, fiindcă oamenii aveau nevoie de un ban în plus, chiar dacă a fost la jumătate față de anul precedent, și s-au dus la examen.
Prima probă a bacalaureatului a trecut cu bine, dar nu același lucru s-a întâmplat cu scrisul la aceeași disciplină: 7 candidați de la centrul organizat la “Samuil Isopescul” au fost surprinși cu fițuici de președintele comisiei, care-și făcea rondul prin săli, și eliminați, aceeași soartă având-o și cei 12 profesori supraveghetori, acuzați că n-au fost cu ochii pe candidați.
După aceasta, evenimentele neplăcute s-au cam ținut lanț la bacalaureatul sucevean. La proba de matematică, tot la centrul respectiv, dis-de-dimineață s-a prezentat dl Monacu, atenționând profesorii să fie mai atenți ca la proba precedentă. Ceea ce i-a deranjat pe toți supraveghetorii, care au făcut “corp comun” cu colegii sancționați și n-au vrut să intre în săli, ținând candidații în “suspans” cam o oră.
Până la urmă totul s-a potolit, profesorii gândindu-se să nu strice șansa candidaților.
Ca într-un blestem scris de vrăjitoare, la proba D a bacala-ureatului, încă 8 candidați au fost eliminați, fiindcă au copiat – 4 fiind de la Centrul de Examen organizat la Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți, 3 cazuri la Colegiul Tehnic „Petru Mușat” Suceava și un caz la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava, 15 fiind eliminați în total, după primele două probe scrise.
De data aceasta, frauda a fost depistată de inspectori ai IȘJ, trimiși pe teren să… boicoteze tentativele de fraudă.
Oficial, după aceea, nu a mai fost prins nimeni copiind la Bac, dar neoficial vă spunem că s-a copiat în continuare în “draci”, fiindcă noi am găsit în iarba din fața centrului de la “Petru Rareș” mai multe fițuici cu subiectul rezolvat la Marketingul afacerilor.

Parole tardive și accident la proba de sport

Proba E n-a trecut nici ea fără surprize, chiar dacă de alt gen, începând cu o întârziere de aproximativ două ore, întrucât parolele de accesare a arhivelor cu subiecte au fost transmise de minister, în centre, la ora 10,12, față de ora 8,50, conform procedurii de examen, iar abia după aceea subiectele au fost multiplicate și transmise în săli. Astfel că în loc de ora 10, proba a început cam pe la 11,40.
La proba F, un candidat care dădea proba la sport s-a accidentat în timpul încălzirii, fiind lovit de o greutate aruncată de un altul, a fost internat la Spitalul Județean Suceava, și a dat acolo proba la disciplina Geografie. Potrivit unor surse, părinții acestuia au cam încercat să forțeze mâna organizatorilor, pentru a face proba mai facilă, amenințând că fac scandal.
Aceasta a fost ultima piatră de încercare pentru Bac-ul județean, care a avut totuși un final fericit dacă ne gândim că procentul de promovare, după prima sesiune, a fost de 93,64%, așezând Suceava pe locul 5 în țară.
„Acum s-a demonstrat încă o dată că în Suceava se face învățământ de calitate, unde în mare parte oamenii își fac treaba cu eficiență și devotament. Au fost și elevi eliminați, astfel s-a tras un semnal de alarmă pentru cei care au crezut că pot să treacă examenul de bacalaureat fără să învețe”, a declarat atunci președintele Comisiei Județene de Bacalaureat, Vasile Monacu.
Ieri, dl Monacu ne-a dat o declarație despre acest examen, părerea domniei sale despre întreaga poveste fiind cam aceeași: examenul se încadrează într-o stare de normalitate. “Stare de normalitate înseamnă și să prinzi candidați copiind”, a spus dl Monacu, care a adăugat că “încă un pas spre normalitate este faptul că au scăzut și notele față de anul trecut”, chiar dacă s-au emis judecăți de valoare după informații spuse la colțul străzii”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: